Wykonanie
Nie mam pojęcia kiedy znów Święta ułożą się tak, jak w tym roku. Jak dla mnie Wigilia zawsze mogłaby być we wtorki, jak w grudniu 2013. Cały weekend na kupno świątecznej
ryby na targu,
potem jeszcze poniedziałek na podgonienie ostatnich potraw świątecznych, a we wtorek to już relaks, kąpiel, parfjumy i nogi do góry w oczekiwaniu na wigilijną wieczerzę . No i tak na ostatnia chwilę zrobiłam
śledzie wg Agaty
Wojdy .
Śledź jest prosty do zrobienia jak drut, w zasadzie na 2-3 dni przed świętami to już wszystkie składniki i tak są w kuchni, to może chociaż z połowy warto tak zrobić?
Śledź jest słodki, mięciutki i bardzo delikatny.
Konfitura z
cebuli wspaniale się komponuje nutą słoności
ryby i chrupiącymi wiórkami piernika na wierzchu. Fajny jest, bardzo ciekawy ten
śledź.

podaję za oryginałem z KUKBUK-a6 płatów
śledzi matjasów150-200g domowego lub gotowego grzanego
wina, ale zimnego, bez podgrzewania300g
cebuli cukrowejok 2cm kawałek startego świeżego
imbiru2 łyżki
oleju z pestek
winogron100ml
octu jabłkowego3 łyżeczki
brązowego cukru trzcinowegospora szczypta
cynamonukilka pierników własnej produkcjiFilety wymocz w lodowatej wodzie przez kilka godzin - zmieniaj
wodę 2-3
razy i koniecznie trzymaj je w lodówce. Odsącz
śledzie i wymocz przez godzinę w
mleku,
potem wypucz z
mleka i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Czas moczenia
śledzi w wodzie zależy od stopnia ich słoności. Po prostu trzeba próbować po kawałku
śledzia czy to "już".
Śledzie zalej zimnym "grzańcem" z
wina i odstaw na 2 godziny.Pokrój
cebulę w średniej grubości piórka i zeszklij na rozgrzanym
oleju, Dodaj starty na tarce
imbir,
cukier i
ocet. Zmniejsz ogień i smaż na małym
oleju na kleista, gęstą
konfiturę. Pod koniec dopraw ją
cynamonem i odstaw do wystudzenia.Filety odcedź w zalewy, pokrój na spore kawałki i układaj w słoiku warstwami na przemian z
konfiturą cebulową. Każdą warstwę posyp startym na grubej tarce piernikiem. Tuż przed podaniem dodaj jeszcze trochę okruchów piernikowych na wierzch. Taki
śledź doskonale smakuje na kromce domowego
chleba .