ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe chipsy jabłkowe

Cynamonowe chipsy jabłkowe

nazwa

Wykonanie

W październiku powoli kończę proces suszenia. Zamrażarka pełna już suszonych wiśni, moreli, mirabelek i śliwek . W szklanym słoju ususzone kurki, a pomidory zalane oliw ą i przerobione na pesto laskowe . Mam już wielki słój domowej vegety z suszonych warzyw i ziół i słoiczki z ususzonymi ziołami z własnego ogródka. W paździenriku suszę jeszcze ostatnie owoce - gruszki i jabłka. Z jabłek robię pyszne jabłkowe chipsy cynamonowe . Ale mam też mnóstwo skórek jabłkowych, głównie po szarej renecie, którą przetwarzam na konfiturę, dodaję do buraczków, albo piekę szarlotkię tatrzańską . Robię zatem suszone skórki jabłek do herbaty .
Kilka dni temu mięła kolejna rocznica śmierci Marka Grechuty. Wrażliwego, skrytego poety, który całego siebie oddał muzyce, poezji i widowni. Kończę czytać jego biografię autorstwa Marty Sztokfisz "Chwile, których nie znamy", Grechuta przez całe życie był mi bardzo bliski, a jednak niewiele wiedziałam o nim samym. Już zamówiłam kolejną książkę o nim - wspomnienia Danusi, jego żony, bez której nie dałby rady przebrnąć przez życie. Zamykam się w pokoju jego słów i muzyki i ciesze się jesienią. Posłuchajcie "W pochodzie dni i nocy" Marka Grechuty ...
Zapach suszonych jabłek obezwładnia. Suszę jabłka do granoli, na wigilijny kompot i do podgryzania jak chipsy . Kosztele, championy, ulubione kortlandy, trochę szarej renety - suszę cynamonowe chipsy jabłkowe . Są wyśmienite!
serce mnie boli, gdy mam wyrzucić całą furę skórek po jabłkach. Część z nich od razu zalewam wrzątkiem, dodaję imbir, miód i piję cudowny napar jabłkowo-imbirowy . Jeśli pozostaje chociaz odrobina miejsca w zamrażarce, część skórek mrożę, ale ostatnio cały czas szumu suszarka do owoców i warzyw - suszę skórki jabłek, pakuję w papierowe woreczki i odstawiam na półkę spiżarni. Będzie na zimę.
Kroję mandoliną jabłka na plasterki, im cieńsze, tym szybciej się wysuszą. Każdy plasterek posypuję cynamonem i układam w suszarce do warzyw. Dom pachnie obłędnie! Chipsy są cudowne, chociaż nie tam bardzo chrupiące jak klasyczne "chipsy" i bardzo cynamonowe. To ostatnio nasza ulubiona przekąska do wieczornego seansu filmowego.
ulubione twarde jabłka
cynamon
dobra mandolina lub ostry nóż i "ofiara" do krojenia
Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne i razem ze skórką krój w cieniutkie plasterki - im cieńsze, tym szybciej chipsy się ususzą. Najlepiej użyć do tego mandoliny. Układaj w suszarce do warzyw i owoców i susz kilka godzin. Potem wyłącz suszarkę, rozstaw tace na blacie na całą noc, a następnego dnia znów susz ok 2-3 godzin, aż każdy plasterek będzie bardzo suchy. Chipsy zmiękną nieco z czasem.
Możesz też suszyć chipsy w piekarniku, ale zajmuje to więcej czasu, gdyż na blasze nie należy układać plasterków warstwami na sobie.
Ale chipsy jabłkowe to nie wszystko! Przetwarzam ostatnio mnóstwo szarej renety, a szkoda mi wyrzucać skórek, więcj tak jak są, krótkie i długie, równe i byle jak ucięte suszę.
Suszone skórki jabłek (do herbaty)
skórki jabłek
suszarka do warzyw i owoców
Skórki z jabłek układaj na tackach suszarki do warzyw i owoców i susz kilka godzin, aż stracą wilgoć. Ja suszę je do stanu wciaż elastycznego, pakuję do papierowych torebek i chowam do szafki.
A co z nich robię?
Do dzbanka wrzucam kila gałązek zielonej górskiej herbaty, którą przywiozłam z Krety (mountain tea), dorzucam kilka skórek z suszonych jabłek, plasterki imbiru,cytryny, a czasem pigwowca albo suszonych żurawin. Zaparzam ok 5-7 minut i pije z zachwytem :) Spróbujcie koniecznie!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/10/cynamonowe-chipsy-jabkowe-i-suszenie.html