Wykonanie
Czy udało się Wam ususzyć trochę wiśni? Tak jak obiecywałam, będzie u mnie kilka przepisów na ich zastosowanie. Suszone
wiśnie są świetne nie tylko z granolą, czy do wyjadania, gdy nikt nie widzi. Co powiecie na wyśmienity sernik z suszonymi
wiśniami i
czekoladą ?

Dziś pięknie gra u mnie T revor Hall, znacie? Posłuchajcie jego "The Amo" ...Ten przepis wyszperałam u Jamiego Olivera. On też zachwyca się suszonymi
wiśniami, tylko nie wiem, czy sam je suszy :) Sernik z suszonymi
wiśniami w zasadzie miał się pojawić na blogu dopiero jesienią, bo to mocny, solidny sernik, idealny na chłodniejsze dni. Ponieważ jednak doniesiono mi, że
wiśnie wciąż są na targu (sic!!) a to już ostatnie chyba, to może skusicie się na ususzenie 3kg własnych wiśni? Tak dobrych do sernika to nigdzie nie znajdziecie, srsly :)

Gdy skończą mi się
wiśnie, z pewnością zrobię go też z wersji z
cynamonem i suszonymi domowym sposobem
śliwkami . Bo
śliwki to dopiero
będę suszyć w tym roku. Najlepsze do tego są węgierki, a na te najsłodsze czekam do późnego września.

Sernik jest mocny, intensywny, podany z
wiśniami w
pomarańczowo-
cynamonowym syropie i płynną
gorzką czekoladą po prostu rozkłada na
łopatki. Z pewnością
będę do niego wracać.200g ciemnych kruchych
ciastek (lub
czekoladowych digestive)70g
masła300g suszonych
wiśni60g
cukru1
pomarańczakawałek kory
cynamonulaska wanilii20g
rumu lub
brandy100g
cukru60g
mąki kukurydzianej900g tłustego
twarogu sernikowego (np. czerwona Piątnica)2 duże
jajka100g
śmietany 18%skórka otarta z 1
pomarańczy50g
gorzkiej czekolady (min 70%
kakao)100g
gorzkiej czekolady200g
śmietany kremówki 30%Tortownicę o średnicy ok 21 cm wyłóż papierem do pieczenia (boki i dno). W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Przetnij
wanilię wzdłuż, wyjmij ziarenka i odłóż osobno.Rozpuść
masło i wymieszaj z pokruszonymi
herbatnikami i wyłóż dno wyłożonej papierem tortownicy.
Wiśnie przełóż do rondla razem z
cukrem,
alkoholem, otartą skórką i wyciśniętym
sokiem z
pomarańczy oraz rozciętą
laską wanilii (bez ziarenek) i korą
cynamonu. Gotuj na słabym płomieniu ok 5-7 minut, aż sok nieco się zredukuje, a
wiśnie mocno zmiękną i przejdą aromatem przypraw. Odstaw do wystudzenia.Wymieszaj w misie miksera
cukier i
mąkę kukurydzianą, dodaj
ser i utrzyj razem. Dodawaj
jajka po jednym, ciągle mieszając. Następnie dodaj
śmietanę, odłożone ziarenka
wanilii, skórkę z
pomarańczy i wymieszaj razem. Wmieszaj do masy serowej posiekaną z grubsza
czekoladę oraz połowę osączonych z
syropu wiśni. Delikatnie przełóż masę na przygotowany spód
ciasteczkowy, wyrównaj powierzchnię i na wierzchu ułóż jeszcze kilka
wiśni delikatnie je wciskając w masę
serową. Wstaw tortownicę do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz ok 45 minut. Gdyby sernik zbytnio się rumienił, przykryj go w trakcie pieczenia folią aluminiową. Wystudź sernik na kratce, a następnie wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.Rozpuść
czekoladę ze
śmietaną kremówką. Sernik podawaj z pozostałymi
wiśniami, polany ciepłą
czekoladą. I to jest dokładnie to, co tygryski lubią najbardziej - c.z.y.s.t.a sernikowo c.z.e.k.o.l.a.d.o.w.a r.o.z.k.o.s.z z cudownymi
wiśniami...