ßßß
Sernik straciatella z wiśniami to pachnący wanilią sernik z pokruszoną czekoladą i wiśniami. Użyłam rozmrożonych wiśni, pamiętajcie, że do sernika wszystkie produkty powinny być w pokojowej temperaturze. Do sernika zrobiłam spód z ciasteczek digestive. Jest to najszybszy sposób na prosty spód do sernika, choć ten można upiec i bez spodu.
Sernik przystroiłam czekoladowym ganache i czerwoną posypką z liofilizowanych owoców. Uwielbiam naturalne posypki z owoców, które mają mocno intensywny owocowy smak i piękny kolor. Czerwony to kolor świąteczny, więc czerwona posypka jak najbardziej pasuje na ten sernik.
forma prostokątna 30 cm x 45 cmSkładniki:200 g ciastek digestive60 g stopionego masła1 kg twarogu z wiaderka250 ml śmietanki4 jajka2 łyżki mąki kukurydzianej250 g cukru1 łyżeczka waniliowego ekstraktu250 g mrożonych wiśni100 g czekolady, 60% kakaoGanache100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao1 łyżka golden syropu4 łyżki masła1 łyżka śmietanki kremówki2 łyżki liofilizowanej posypki owocowej, u mnie malina
Ciastka zmiksuj na proszek i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie kruszonkę i wstaw blaszkę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Piekarnik nastaw na 160ºC. Do misy miksera włóż cały twaróg, dodaj cukier, wanilię oraz mąką kukurydzianą. Mąkę kukurydzianą możesz zastąpić ziemniaczaną. Zmiksuj masę serową na średnich obrotach miksera przez ok. 2 – 3 minuty. Dodaj jajka i zmiksuj przez 1 minutę na większych obrotach na jednolitą masę. Wlej śmietankę i miksuj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec dodaj pokruszoną czekoladę i wiśnie. Wymieszaj szpatułką.Wyłóż masę serową na spód, wyrównaj powierzchnię. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez godzinę. Upieczony sernik wyjmuj z piekarnika stopniowo. Najpierw uchyl drzwiczki piekarnika. Po 20 minutach wyjmij sernik z piekarnika i całkowicie ostudź.Pokruszoną czekoladę, masło, syrop i śmietankę włóż do naczynia, które można umieścić nad parą. Mieszaj aż czekolada się rozpuści. Posmaruj sernik ganache, oprósz posypką. Kiedy ganache zastygnie pokrój ciasto na kawałki.Wesołych Świąt!