Wykonanie
Wigilia! Jeszcze jedno ciasto upiekłam, sernik straciatella z
wiśniami. Jest pyszny, puszysty, taki prawdziwy sernik, który można jeść w nieskończoność. Sernik to typowe świąteczne ciasto ale można je również upiec bez żadnej okazji. Smakosze sernika jak ja nie mają nic przeciwko temu. Chociaż latem staram się mniej używać piekarnika i częściej przygotowuję sernik na zimno to jednak pieczony sernik lubię najbardziej.

Sernik straciatella z
wiśniami to pachnący
wanilią sernik z pokruszoną
czekoladą i
wiśniami. Użyłam rozmrożonych
wiśni, pamiętajcie, że do sernika wszystkie produkty powinny być w pokojowej temperaturze. Do sernika zrobiłam spód z
ciasteczek digestive. Jest to najszybszy sposób na prosty spód do sernika, choć ten można upiec i bez
spodu.

Sernik przystroiłam
czekoladowym ganache i czerwoną posypką z liofilizowanych
owoców. Uwielbiam naturalne posypki z
owoców, które mają mocno intensywny
owocowy smak i piękny kolor. Czerwony to kolor świąteczny, więc czerwona posypka jak najbardziej pasuje na ten sernik.

forma prostokątna 30 cm x 45 cmSkładniki:200 g
ciastek digestive60 g stopionego
masła1 kg
twarogu z wiaderka250 ml
śmietanki4
jajka2 łyżki
mąki kukurydzianej250 g
cukru1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu250 g mrożonych
wiśni100 g
czekolady, 60%
kakaoGanache100 g
gorzkiej czekolady, 70%
kakao1 łyżka golden
syropu4 łyżki
masła1 łyżka
śmietanki kremówki2 łyżki liofilizowanej posypki owocowej, u mnie
malina
Ciastka zmiksuj na proszek i wymieszaj z rozpuszczonym
masłem. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie kruszonkę i wstaw blaszkę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Piekarnik nastaw na 160ºC. Do misy miksera włóż cały
twaróg, dodaj
cukier,
wanilię oraz
mąką kukurydzianą.
Mąkę kukurydzianą możesz zastąpić ziemniaczaną. Zmiksuj masę
serową na średnich obrotach miksera przez ok. 2 – 3 minuty. Dodaj
jajka i zmiksuj przez 1 minutę na większych obrotach na jednolitą masę. Wlej
śmietankę i miksuj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec dodaj pokruszoną
czekoladę i
wiśnie. Wymieszaj szpatułką.Wyłóż masę
serową na spód, wyrównaj powierzchnię. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez godzinę. Upieczony sernik wyjmuj z piekarnika stopniowo. Najpierw uchyl drzwiczki piekarnika. Po 20 minutach wyjmij sernik z piekarnika i całkowicie ostudź.Pokruszoną
czekoladę,
masło,
syrop i
śmietankę włóż do naczynia, które można umieścić nad parą. Mieszaj aż
czekolada się rozpuści. Posmaruj sernik ganache, oprósz posypką. Kiedy ganache zastygnie pokrój ciasto na kawałki.Wesołych Świąt!