ßßß
Rozłożyło mnie jakieś choróbsko, a tak mi się chciało kawałek ciasta do porannej kawy. Wstałam rano i na szybko przygotowałam owocowy placek z pierwszego z brzegu przepisu z „1000 baking recipes”. Przyznam, że byłam święcie przekonana o tym, że z piekarnika wyjmę popisowy zakalec ;) Jakoś tak nie mam wiary w niesprawdzone przepisy z owocami. Tymczasem ciasto okazało się niesamowicie pyszne :)) Mięciutkie, lekko waniliowe, pachnące malinami. Dokładnie takie, jakie powinno być ciasto z owocami :)Przepis jest tak dziecinnie prosty, że aż trudno uwierzyć, a sezon owocowy w pełni, więc nie macie żadnej wymówki, żeby go nie zrobić ;P Zwłaszcza, że możecie wykorzystać każde inne owoce, które akurat są dostępne.Polecam :)Składniki na okrągłą formę lub naczynie do zapiekania o średnicy 23cm:220g mąki samo-rosnącej220g drobnego cukru do wypieków220g miękkiego, niesolonego masła2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (jeśli nie macie, wystarczy zamienić 50g cukru na cukier z wanilią)4 duże jajkaokoło 200g malin (mogą być zamrożone)Dodatkowo:około 50g białej czekolady roztopionej z łyżką masła (opcjonalnie)Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę przesiej do misy miksera, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj do połączenia.Formę wysmaruj masłem. Na dnie ułóż część owoców.Ciasto wyłóż na owoce i wyrównaj. Posyp pozostałymi owocami.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez około 45 – 50 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie czysty po wyjęciu.Upieczone ciasto odstaw na kilka minut do lekkiego przestygnięcia, po czym delikatnie oddziel brzegi ciasta od formy i wyjmij na talerz lub kratkę.Polej białą czekoladą.Możesz wystudzić lub podać gorące ze słodką śmietanką.Smacznego :)