Wykonanie

Kolejny sernik, który dołączył do listy ulubionych. Łatwy i szybki w przygotowaniu, za to o ciekawym smaku i konsystencji. Trzy osoby częstowane deserem w różnych miejscach pytały, czy to sernik na zimno ;) Widocznie w przekroju na taki wygląda - wydaje się faktycznie lekki i delikatny. Konsystencja tego sernika jest moim zdaniem lekko mazista, ma w sobie zdecydowanie dużo wilgoci. Posmak
gorzkiej czekolady jest wyczuwalny, ale subtelny i nie sprawia, że wypiek wydaje się mdły lub ciężki. Swoje robi z pewnością również dodatek
malin, które świetnie ożywiają smak serowej masy. Swój sernik udekorowałam
bitą śmietaną, ponieważ oryginalna polewa z kwaśnej
śmietany, którą należy nakładać na wierzch pod koniec pieczenia, zwyczajnie nie zmieściła mi się przez wybór lekko za małej formy ;) Myślę jednak, że sernik na tym nie stracił, ponieważ
bita śmietana pasowała do jego konsystencji. Jeśli szukacie smacznego, oryginalnego sernika, który można ładnie podać, to będzie dobry wybór :)Składniki (na tortownicę min. 24 cm):Spód:250 g
ciastek kakaowych z kawałkami
czekolady (bezglutenowcy kupują bezglutenowe, lub pieką własne z tego przepisu, zastępując kilka łyżek
mąki kakao)25 g rozpuszczonego
masłaMasa:50 g
gorzkiej czekolady, połamanej900 g tłustego
twarogu sernikowego300 g
cukru (dałam 200 g)2 łyżki
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej4 duże
jajka150 g
malinPolewa i dekoracja:570 ml kwaśnej
śmietany50 g
cukru1 łyżeczka
sherry (opcjonalnie)50 g
gorzkiej czekolady, startej
maliny do dekoracji lub300 ml
śmietany 30%2 łyżki
cukru50 g
gorzkiej czekolady, startej
maliny do dekoracjiSpód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki lekko wysmarować
masłem.
Ciastka rozkruszyć dokładnie w malakserze, lub przy pomocy wałka/moździerza. Wsypać do miski, dodać roztopione
masło, wymieszać. Wyłożyć na spód formy i docisnąć łyżką. Włożyć do lodówki.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, lub w garnku o grubym dnie, cały czas mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliła. W dużej misie zmiksować na niskich obrotach
ser,
cukier i
skrobię. Dodać stopioną
czekoladę i ponownie zmiksować, następnie dodawać po jednym
jajku, cały czas miksując. Na koniec wmieszać umyte i osuszone
maliny i przelać masę do przygotowanej, schłodzonej formy. Piec około 1 h w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 º C.Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut - przygotować w tym czasie polewę (jeśli korzystamy z pierwszego wariantu). Wymieszać kwaśną
śmietanę,
cukier i
sherry (jeśli używamy), mieszankę wyłożyć równomiernie na wierzch sernika i włożyć do piekarnika na kolejne 10 minut. Gotowy sernik pozostawić do ostudzenia na blacie. Ostudzony włożyć do lodówki i podawać schłodzony, udekorowany startą
czekoladą i
malinami. Jeśli dekorujemy wypiek
bitą śmietaną, po godzinie sernik wyjąć z piekarnika, ostudzić, schłodzić i niedługo przed podaniem udekorować
śmietanką ubitą z
cukrem,
czekoladą i
malinami.Smacznego!




Źródło przepisu: http://www.womanandhome.com/