ßßß
Cały dzień spędziłam dziś w kuchni - na początek zupa chrzanowa, gulasz wołowy, marynowanie kaczki, pieczona biała kiełbasa, pasztet w koszuli. Potem dokończyłam śledzie w kawie i śledzie po polsku, zdążyłam jeszcze zrobić śledzie w jagodach i rozmarynie. Teraz gapię się na pokryty świeżym białym puchem ogród i nie wierzę, że piekę mazurki, a nie makowce.Dziś wieczorem kończę spody do mazurków, pascha odcieka, a sernik już stygnie. Nawet nie zdawałam sobie sprawy jak bardzie spragniona byłam gotowania! Ułożyłam sobie taką otulającą spokojem playlistę, którą i Wam polecam jeśli jeszcze jesteście w ferworze wielkanocnego pichcenia. Playlista nazywa się "ChilliBite cooking" posłuchajcie i miłego pichcenia :)Pierwszy raz ten mazurek upiekłam jakieś trzy lata temu. Nawet się zdziwiłam, gdy okazało się, ze nie ma go na blogu. Jest uzależniający, zniewalający, po prostu the best ever! Moje dzieci uznały go za "magiczny", a ze względu na połączenie trzech niesamowitych, wyrazistych smaków jest "trójmagiczny".
KRUCHY SPÓD200g mąki krupczatki40g cukru pudru100 masłaskórka otarta z 1 cytryny1 żółtko1 łyżka śmietany 18%białko z jajka (do smarowania ciasta)Mąkę, cukier puder i masło przesiekaj szybko, dodaj skórkę cytrynową, żółtko, śmietanę i wyrób na spójne ciasto. Wstaw ciasto na 10 minut do zamrażarki.Zimne ciasto rozwałkuj na omączonym blacie na grubość ok 1cm. Wylep ciastem formę do mazurka lub tartownicę pamiętając o uformowaniu wysokiego rantu. Wstaw ciasto na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.Warstwa soczyście cytrynowa2 jajka1 żółtko140g cukru100ml śmietany kremówki 36%130 ml soku z cytryny - ok 3 cytrynskórka otarta z 2 cytrynJajka i żółtko ubij z cukrem na puch, wciąż ubijając dodaj śmietanę, a po chwili sok i skórkę. Wylej ciasto na podpieczony spód i piecz ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C. Ja ustawiłam grzanie tylko na dół, żeby wierzch pozostał jasny.Warstwa kajmak + czekolada1 puszka słodzonego mleka - gotuję ją przez w godziny, studzę przez kilka godzin i otwieram100g czekolady deserowej lub gorzkiej60g masłaWystudzony mazurek z warstwą cytrynową przykryj kajmakiem (użyjesz ok 1/2 puszki).Czekoladę rozpuść z masłem i wylej na warstwę kajmakową. Odstaw na kilka minut i dekoruj.Wszystkim czytelnikom bloga życzę dobrych, spokojnych Świąt.A wiosna... heh, zróbcie sobie sami wiosnę na talerzu i niech trójmagiczna moc będzie z Wami!