Wykonanie
To jest najbardziej obłędny mazurek, jaki w życiu upiekłam. Tak niesamowite połączenie kruchego
spodu, soczystych
cytryn, słodkiego kajmaku i ciemnej mocnej
czekolady jakie można sobie wyobrazić. Mazurek trójmagiczny, to naprawdę chyba najlepsza nazwa jaką można mu nadać. Nawet nie trzeba specjalnie bawić się w odjechane dekoracje, ten smak jest niezapomniany. Koniecznie upieczcie!

Cały dzień spędziłam dziś w kuchni - na początek zupa chrzanowa, gulasz wołowy, marynowanie
kaczki, pieczona
biała kiełbasa, pasztet w koszuli.
Potem dokończyłam
śledzie w
kawie i
śledzie po polsku, zdążyłam jeszcze zrobić
śledzie w jagodach i
rozmarynie. Teraz gapię się na pokryty świeżym
białym puchem ogród i nie wierzę, że piekę mazurki, a nie makowce.Dziś wieczorem kończę
spody do mazurków, pascha odcieka, a sernik już stygnie. Nawet nie zdawałam sobie sprawy jak bardzie spragniona byłam gotowania! Ułożyłam sobie taką otulającą spokojem playlistę, którą i Wam polecam jeśli jeszcze jesteście w ferworze wielkanocnego pichcenia. Playlista nazywa się "ChilliBite cooking" posłuchajcie i miłego pichcenia :)Pierwszy raz ten mazurek upiekłam jakieś trzy lata temu. Nawet się zdziwiłam, gdy okazało się, ze nie ma go na blogu. Jest uzależniający, zniewalający, po prostu the best ever! Moje dzieci uznały go za "magiczny", a ze względu na połączenie
trzech niesamowitych, wyrazistych smaków jest "trójmagiczny".

KRUCHY SPÓD200g
mąki krupczatki40g
cukru pudru100
masłaskórka otarta z 1
cytryny1
żółtko1 łyżka
śmietany 18%białko z
jajka (do smarowania ciasta)
Mąkę,
cukier puder i
masło przesiekaj szybko, dodaj
skórkę cytrynową,
żółtko,
śmietanę i wyrób na spójne ciasto. Wstaw ciasto na 10 minut do zamrażarki.Zimne ciasto rozwałkuj na omączonym blacie na grubość ok 1cm. Wylep
ciastem formę do mazurka lub tartownicę pamiętając o uformowaniu wysokiego rantu. Wstaw ciasto na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.Warstwa soczyście cytrynowa2
jajka1
żółtko140g
cukru100ml
śmietany kremówki 36%130 ml
soku z cytryny - ok 3
cytrynskórka otarta z 2
cytrynJajka i
żółtko ubij z
cukrem na puch, wciąż ubijając dodaj
śmietanę, a po chwili sok i skórkę. Wylej ciasto na podpieczony spód i piecz ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C. Ja ustawiłam grzanie tylko na dół, żeby wierzch pozostał jasny.Warstwa kajmak +
czekolada1 puszka słodzonego
mleka - gotuję ją przez w godziny, studzę przez kilka godzin i otwieram100g
czekolady deserowej lub gorzkiej60g
masłaWystudzony mazurek z warstwą
cytrynową przykryj
kajmakiem (użyjesz ok 1/2 puszki).
Czekoladę rozpuść z
masłem i wylej na warstwę kajmakową. Odstaw na kilka minut i dekoruj.Wszystkim czytelnikom bloga życzę dobrych, spokojnych Świąt.A wiosna... heh, zróbcie sobie sami wiosnę na talerzu i niech trójmagiczna moc będzie z
Wami!