Wykonanie
Składniki na ciasto kruche:110 g
masła Pilos220 g
mąki tortowej Castello60 g
cukru pudru Sweet Family2
żółtkaskórka otarta z ½
cytryny, najlepiej BIO
Mąkę przesiewamy na blat lub do miski. Robimy w
mące zagłębienie i dodajemy pokrojone w kostkę
masło,
żółtka oraz otartą
skórkę z cytryny. Dużym nożem lub
łopatką łączymy składniki, siekając je, a następnie delikatnie zagniatamy ciasto.Bardzo ważne! Ciasta nie zagniatać zbyt długo, bo po wypieczeniu się skurczy. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i rozkładamy, wykładamy nim formę. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze około 170ºC mniej więcej 15 minut (bez termoobiegu ciasto powinno się piec 15-20 minut w temperaturze 180-190ºC).Składniki na krem
cytrynowy:3
jajka50 ml
białego wina wytrawnego100 g
śmietanki 30% Pilos40 g
cukru pudru Sweet Familysok z 1
cytrynyotarta skórka z ½
cytryny30 g
masła PilosDo garnka wlewamy
jajka,
wino,
śmietankę i wsypujemy
cukier puder. Gotujemy na średnim ogniu, ciągle ubijając rózgą. Gdy masa zacznie tężeć, wlewamy
sok z cytryny i przez chwilę jeszcze trzymamy garnek na kuchence. Kiedy masa będzie gęsta, dodajemy miękkie
masło, otartą skórkę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany krem wylewamy na upieczone wcześniej kruche ciasto, a następnie ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem o temperaturze około 150ºC na 12-20 minut w zależności od wielkości tarty. (Bez termoobiegu ciasto powinno się piec 15-22 minut w temperaturze 165ºC).Składniki na
bezę:2
białka50 ml
białego wina100 g
cukru Castello
Białka ubijamy mikserem na średnich obrotach.
Wino gotujemy z
cukrem około 3 minut po zagotowaniu. Ubite
białka zalewamy gorącym
winem z
cukrem i ubijamy na sztywną pianę na wysokich obrotach. Tak ubitą masę z
białek wkładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy na tartę niewielkie stożki lub rozetki. Następnie opalamy je palnikiem lub wstawiamy do piekarnika z włączoną górną grzałką rozgrzanego do temperatury 210ºC na mniej więcej 2-3 minuty, aby
beza ładnie się zarumieniła.przepis pochodzi z kuchnialidla.pl

Oprócz tego z okazji urodzin mojego
męża, które wypadają dzisiaj przygotowałam dla niego niespodziankę. Szybki torcik
bezowy. Przepis być może już jutro na blogu.