Wykonanie
Naprawdę miał być ciut wcześniej ten przepis, ale w końcu jest na ostatni dzwonek. Tu kaszel, tam awaryjne leczenie bolącego zęba, ale w końcu tuż przed północą, na Fbkowym proflu ChilliBite rozpętało się kolejne, wspólne pieczenie keksu. Pieczecie keks na Boże Narodzenie? To bardzo tradycyjne ciasto świąteczne, które w proponowanej przeze mnei wersij jest przepyszne i bardzo, bardzo proste. Kto pamięta pierwsze symultaniczne pieczenie szarlotki karmelotki ? Tym razem na wiele, wiele kuchni na raz pieczemy od sobotniego wieczoru przepyszny, ultra wilgotny herbaciany keks. Upieczecie?

I proszę się tu nie lenić, bo robota przy nim żadna, a efekt fantastyczny. No to włącznie ulubioną piosenkę z dzwoneczkami i do dzieła! U mnie wczoraj wieczorem brzmiał Maverick Sabre i twór, który do tegorocznej edycji konkursu Noël, noël przesłała Beata. Irlandzka kolęda o nowojorskiej bajce w wykonaniu Mavericka Sabre, posiekajcie posłuchajcie...Keks herbaciany jest bardzo, bardzo wilgotny, zawiera niewiele
mąki, ale mnóstwo wspaniałych
suszonych owoców nasączonych mocną, herbacianą esencją. Jak dla mnie jest w stanie konkurować z bożonarodzeniowymi ciastami z Wielkiej Brytanii, wystarczy go trochę upić :)Dopilnujcie, by
owoce były suszone, a nie wędzone, inaczej bardzo zmienią smak keksu. Herbaciany keks jest bardzo kreatywnym wypiekiem - każdemu wyjdzie inny, w zależności od tego jakich
owoców użyjecie. Ja lubię dodać mnóstwo fig,
suszone jabłka, samodzielnie suszone
wiśnie i
śliwki węgierki .ETAP I400g
suszonych owoców, które najbardziej lubisz (
figi,
śliwki,
jabłka,
gruszki,
morele,
wiśnie,
rodzynki)120-150g
cukru (w zależności od tego jak słodkie lubisz ciasta i jakich użyjesz
owoców)400g (ok 1,5 szklanki) mocnej, bardzo mocnej esencji
herbaty - ja używam Earl Grey
Owoce pokrój dość drobno w kostkę i przełóż do miski. Nie musisz poświęcać krojeniu specjalnie dużo uwagi, rach ciach i gotowe :) Przełóż
owoce do miski, zasyp
cukrem i zalej gorącą esencją. Odstaw na noc (minimum 5 godzin), by
owoce wchłonęły całą esencję.Podłużną keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj
masłem i wysyp
bułką tartą.

ETAP II3
białka1
żółtko200g
mąki100g posiekanych z grubsza
orzechów włoskich1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia (opcjonalnie)ok 2 łyżek
masła4 łyżki grubego
cukru lub
cukru demeraraRozgrzej piekarnik do 180°C.Ubij pianę z
białek na sztywno ze szczyptą
soli.Do nasączonych w esencji
owoców dodaj
żółtko,
mąkę i posiekane
orzechy oraz
proszek do pieczenia (można pominąć jeśli nie używasz proszku w kuchni). Wymieszaj całość łyżką, a następnie do masy dodaj 1/3 ubitej piany z
białek i wymieszaj. Dodaj pozostałą pianę i delikatnie połącz.Wlej ciasto do przygotowanej keksówki, na wierzchu ułóż wiórki
masła i posyp połową
cukru.Piecz ok 60 minut (podwójny dół i góra), pod koniec pieczenia posyp wierzch pozostałym grubym
cukrem. Ciasto będzie gotowe, gdy już nie będzie kleić się do patyczka, ale powinno pozostać wilgotne. Wierzch dekoruj paskami suszonych fig lub
skórki pomarańczowej smażonej w cukrze. Pycha!