Wykonanie
Pyszny keks z dużą ilością
bakali i przenikającą nutą herbacianą.Mój pierwszy ale zapewne nie ostatni.Spróbujcie bo jest niesamowity w smaku a nie napracujecie się przy nim zbytnio.Jedyne co Wam będzie potrzebne to odrobina czasu na namoczenie
owoców i poniższe składniki.Przepis podpatrzony ze stronki
chilli bite

Składniki:400g
suszonych owoców (u mnie
śliwki,
rodzynki,
morele i
figi)130g
cukru400g bardzo mocnej esencji herbacianej (u mnie czarna
herbata liściasta)3
białka1
żółtko200g
mąki1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
masła4 łyżki
brązowego cukru do dekoracji

Sposób przygotowania:
owoce kroimy drobno, zasypujemy
cukrem i zalewamy esencją herbacianątak przygotowane
owoce zostawiamy na całą noc by wchłonęły zalewęnastępnego dnia do tak przygotowanych
owoców (jeżeli nie wciągnęły całej esencji to nadmiar wylewamy) dodajemy
żółtko,
mąkę i
proszek do pieczenia, delikatnie mieszając do połączenia się wszystkich składników w drugiej misce ubijamy z
białek sztywną pianę i stopniowo dodajemy ją na naszej masy owocowej, bardzo delikatnie mieszająctak przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, a jego wierzch posypujemy
brązowym cukrem i posiekanym
masłempieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-60 min. (patyczek nie powinien się kleić)

POLECAM