Wykonanie
Jakiś czas temu moja mama przyniosła nam blaszkę ciasta. Kilka dni później przyniosła następną. Ciasto znikało za każdym razem w tempie zastraszającym, ale chyba nie ma się co dziwić.
Składniki:125 g
masła3
żółtka3
białkapłaska łyżeczka
proszku do pieczenia1,5 szklanki
mąki1,5 szklanki
cukruśliwkiWykonanie:Utrzeć
masło z
cukrem. Dodawać po jednym
żółtku cały czas ucierając. Przesiać
mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno, wmieszać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę.
Śliwki umyć, przeciąć na pół i wypestkować. Ułożyć na wierzchu, rozcięciem do góry. Piec w 180 stopniach przez 30 – 40 minut do suchego patyczka.