ßßß Cookit - przepis na Pleśniak ze śliwkami

Pleśniak ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

To ciasto bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa. Mama robiła je bardzo często. Dodawała do niego domowe powidła. Potem z tego przepisu robiła też szarlotkę, ale już bez dodatku kakao. Pleśniaka nie jadłam jednak od wielu lat. Ostatnio kiedy przeglądałam zeszyt z przepisami mojej mamy, odnalazłam przepis na pleśniak. Zrobiłam więc sama, ale zamiast powideł dałam mocno pomarszczone węgierki. Wyszło przepysznie.
Składniki:
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
3 szklanki mąki (ok. 450 g)
250 g masła
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru do ciasta
1 szklanka cukru do białek
ok. 500 g śliwek
Wykonanie:
Mąkę i proszek siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i 3 łyżki cukru. Szybko zagniatamy ciasto. Można też wrzucić wszystkie te składniki do misy robota i wyrobić kruche ciasto (moje miało konsystencję mokrego piasku). Masę podzielić na dwie części. Jedną połowę wyłożyć na dno blachy (30 x 20 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie ugnieść ciasto. Na ciasto wyłożyć umyte, osuszone i pozbawione pestek śliwki, skórką do dołu. Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Posypać śliwki ciemnym ciastem. Białka ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na ciemne ciasto. Na pianę wysypać pozostałe ciasto (jasne). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 - 40 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/10/Plesniak-ze-sliwkami.html