ßßß
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:- 1/2 kg mąki- 3/4 kostki masła w temp. pokojowej- 1 opakowanie proszku do pieczenia- 5 jajek (osobno żółtka i białka)- 3 łyżki cukru + 1 szklanka do ubicia białek- kakao (teoretycznie 1 łyżka, ale ja dałam na "oko" więcej)- owoc (u mnie podgotowane jabłka)Żółtka z cukrem ubić na puszystą, jasnożółtą masę. Dodać pokrojone masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilę ubijać mikserem po czym dalej zagnieść w dłoniach. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao. Na około 30 minut włożyć do lodówki. Z białek ubić pianę (dodać szczyptę soli), dodając stopniowo cukier.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (chociaż kiedyś tego mi zabrakło i papier z drukarki się świetnie sprawdził). Na tarce o grubych oczkach zetrzeć część białego ciasta, potem czekoladowego. Następnie położyć jabłka, ubite białka i na wierzch zetrzeć ponownie białe ciasto.Piec ok 45 minut w 160 stopniach.

