Wykonanie
Kruszon? Znany też pod nazwą pleśniak. Delikatna skorupka na wierzchu, słodka pianka, soczysty
owoc i kruchy spód. Najlepiej smakuje z sezonowymi
owocami. Z dzieciństwa pamiętam to ciasto pieczone z domowym
agrestem, ale czasami gdy nie było w domu pasujących
owoców używaliśmy domowych
konfitur.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:- 1/2 kg
mąki- 3/4 kostki
masła w temp. pokojowej- 1 opakowanie
proszku do pieczenia- 5
jajek (osobno
żółtka i
białka)- 3 łyżki
cukru + 1 szklanka do ubicia
białek-
kakao (teoretycznie 1 łyżka, ale ja dałam na "oko" więcej)-
owoc (u mnie podgotowane
jabłka)
Żółtka z
cukrem ubić na puszystą, jasnożółtą masę. Dodać pokrojone
masło i przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Chwilę ubijać mikserem po czym dalej zagnieść w dłoniach. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać
kakao. Na około 30 minut włożyć do lodówki. Z
białek ubić pianę (dodać szczyptę
soli), dodając stopniowo
cukier.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (chociaż kiedyś tego mi zabrakło i papier z drukarki się świetnie sprawdził). Na tarce o grubych oczkach zetrzeć część białego ciasta,
potem czekoladowego. Następnie położyć
jabłka, ubite
białka i na wierzch zetrzeć ponownie białe ciasto.Piec ok 45 minut w 160 stopniach.