ßßß Cookit - przepis na Kruszon z jabłkami

Kruszon z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Kruszon? Znany też pod nazwą pleśniak. Delikatna skorupka na wierzchu, słodka pianka, soczysty owoc i kruchy spód. Najlepiej smakuje z sezonowymi owocami. Z dzieciństwa pamiętam to ciasto pieczone z domowym agrestem, ale czasami gdy nie było w domu pasujących owoców używaliśmy domowych konfitur.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- 1/2 kg mąki
- 3/4 kostki masła w temp. pokojowej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 5 jajek (osobno żółtka i białka)
- 3 łyżki cukru + 1 szklanka do ubicia białek
- kakao (teoretycznie 1 łyżka, ale ja dałam na "oko" więcej)
- owoc (u mnie podgotowane jabłka)
Żółtka z cukrem ubić na puszystą, jasnożółtą masę. Dodać pokrojone masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilę ubijać mikserem po czym dalej zagnieść w dłoniach. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao. Na około 30 minut włożyć do lodówki. Z białek ubić pianę (dodać szczyptę soli), dodając stopniowo cukier.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (chociaż kiedyś tego mi zabrakło i papier z drukarki się świetnie sprawdził). Na tarce o grubych oczkach zetrzeć część białego ciasta, potem czekoladowego. Następnie położyć jabłka, ubite białka i na wierzch zetrzeć ponownie białe ciasto.
Piec ok 45 minut w 160 stopniach.
Źródło:http://szybkotaniosmacznie.blogspot.com/2015/01/kruszon-z-jabkami.html