ßßß
Nazbierałam cały kubek borówek - pięknych, ciężkich, słodkich, pokrytych białą mgiełką. W głowie brzmiała mi piosenka Cat Power "The Greatest" z soundtracku filmu z Norah Jones "My BlueBerry Nights". " Ciasto... zimnie... z jagodami" .Ale kto by chciał latem uruchamiać piekarnik latem! I tak oto do ukochanego letniego ciasta, jakim jest chrupotek, dołączył ten właśnie sernik - zimny, czekoladowy, ostry i słodki, z owocami. Zrobiłam go błyskawicznie, jeszcze zanim domownicy zeszli na śniadanie. Mocno czekoladowy spód z nutką chilli, delikatny krem na wierzchu, który rozmraża się ściekając na talerzyk i świeże borówki - wspaniałe! Równie doskonały byłby z czerwoną porzeczką lub malinami, byle były jędrne i dojrzałe.
250g czekoladowych herbatników100g czekolady deserowej80g migdałów w słupkach1 łyżeczka piment d'espelette (lub chilli)łyżka spirytusu lub wódki300g śmietanki kremówki (30% Mlekowita)6 żółtek100g cukruesencja waniliowa250g mascarponespora garść borówek amerykańskich lub innych drobnych owoców sezonowychlistki miętyWybierz formę, w której będziesz robić ciasto. Jeśli chcesz by było pięknie podane, zrób je w niewielkich ramekinach (takich głębszych) wyłożonych folią spożywczą - z tych proporcji wyjdzie ok 14-16 ramekinów. Jeśli wolisz ciasto zrobić w formie, najlepiej, gdyby była to tartownica z wyjmowanym dnem śr. ok 25cm. Wyjmij dno, wyłóż formę folią spożywczą i włóż z powrotem dno (tak by folia była wewnątrz formy, a dno na niej leżało). Czekoladę rozpuść na parze lub w mikrofali (2xpo30'), wymieszaj z pokruszonymi drobno herbatnikami, chilli, alkoholem i słupkami migdałów. Masa powinna się nieco skleić - wyłóż nią dokładnie dno formy (lub ramekinów) i uciśnij.Ubij dobrze śmietanę kremówkę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodaj mascarpone, esencję waniliową i dokładnie wymieszaj. Delikatnie przekładaj ubitą śmietanę i połącz razem. Masę wyłóż na czekoladowy spód herbatnikowy. Całość wstaw do zamrażarki na co najmniej 2 godziny.Wyjmij sernik z zamrażalnika tuż przed podaniem, dekoruj owocami i listkami mięty. Spód kruszy się w trakcie jedzenia, ale wyjadanie czekoladowych okruszków z roztopionym sernikiem jest fantastyczne!