ßßß
110g ciastek typu Digestive55g rozpuszczonego masła1,11,1 kg sera kremowego Philadelphia – powinien być to ser o zawartości co najmniej 20% tłuszczu (może być np. Delfiko kremowy)szczypta soli350g cukru3 płaskie łyżki mąki2 łyżeczki soku z cytrynycukier waniliowy lub ziarenka z 1 laski wanilii1/2 szklanki śmietanki kremowej2 duże żółtka6 dużych jajekCiastka zmiksuj w malakserze i wymieszaj z masłem. Wyłóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki) i ugnieć dnem szerokiej szklanki, by miało równy spód. Podpiecz ok.12 minut w 160°C. W międzyczasie zmiksuj ser na gładką masę dodając sól i cukier w trzech partiach. Później dodaj mąkę, sok cytrynowy i wanilię, wlej śmietankę. Zbierając masę ze ścianek miski miksuj dalej. Po chwili dodaj żółtka, wymieszaj ponownie i dodaj 3 jajka nie przestając mieszać. Wylej masę na podpieczony, wystudzony spód. Gdy już masz ciasto w formie, unieś ją na ok.3 cm w górę i upuścić na blat po to żeby pozbyć się ewentualnych bąbelków powietrza ze środka. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 250°C na 10 minut, po tym czasie obniż temperaturę do ok. 95°C (nie wyjmując ciasta i nie otwierając piekarnika, temperatura ma sama opaść) i piecz ok.1 godziny i 40 minut aż masa się zetnie, posiadacze termometru mogą zmierzyć temperaturę masy w środku, jeśli osiągnie 65°C to jest gotowa. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Jeśli brzegi tortownicy nie były wyłożone papierem do pieczenia to po 10 minutach delikatnie oddziel brzeg ciasta nożem. Po ok. 3 godzinach ciasto zawiń w folię i wstaw na 5 godzin do lodówki - dopiero wtedy osiąga prawidłową konsystencję. Przed podaniem wyjmij z lodówki ok.1/2 godziny wcześniej. Ciasto należy kroić nożem opłukanym gorącą wodą.Przepis za Cipcipkurką, która go wrzuciła dawno temu na GP.