Wykonanie
Kiedyś bardzo lubiłam ten sernik, zanim jeszcze odkryłam " słodki obłok " i na pewno przed "erą" sernika bardzo
kokosowego . Piekę go czasem jak ma mnie odwiedzić koleżanka zakochana w amerykańskich sernikach. Mam nadzieję, że wszystkie 15 serników, które
póki co piekę, w końcu
doczeka swojej chwili na blogu :)Nowojorski jest ścisły, ciężki, wilgotny i sycący. Bardzo jasny w środku z nieco ciemniejszym wierzchem. Fajnie smakuje z sosem
truskawkowym. W zasadzie można go porównać prawie do paschy serowej, tyle, że bez
bakalii. Ciekawym zestawieniem z delikatnością masy serowej jest nieco słonawy
ciasteczkowy spód.

110g
ciastek typu Digestive55g rozpuszczonego
masła1,11,1 kg
sera kremowego Philadelphia – powinien być to
ser o zawartości co najmniej 20% tłuszczu (może być np. Delfiko kremowy)szczypta
soli350g
cukru3 płaskie łyżki
mąki2 łyżeczki
soku z cytrynycukier waniliowy lub ziarenka z 1
laski wanilii1/2 szklanki
śmietanki kremowej2 duże
żółtka6 dużych
jajekCiastka zmiksuj w malakserze i wymieszaj z
masłem. Wyłóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki) i ugnieć dnem szerokiej szklanki, by miało równy spód. Podpiecz ok.12 minut w 160°C. W międzyczasie zmiksuj
ser na gładką masę dodając
sól i
cukier w
trzech partiach. Później dodaj
mąkę,
sok cytrynowy i
wanilię, wlej
śmietankę. Zbierając masę ze ścianek miski miksuj dalej. Po chwili dodaj
żółtka, wymieszaj ponownie i dodaj 3
jajka nie przestając mieszać. Wylej masę na podpieczony, wystudzony spód. Gdy już masz ciasto w formie, unieś ją na ok.3 cm w górę i upuścić na blat po to żeby pozbyć się ewentualnych bąbelków powietrza ze środka. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 250°C na 10 minut, po tym czasie obniż temperaturę do ok. 95°C (nie wyjmując ciasta i nie otwierając piekarnika, temperatura ma sama opaść) i piecz ok.1 godziny i 40 minut aż masa się zetnie, posiadacze termometru mogą zmierzyć temperaturę masy w środku, jeśli osiągnie 65°C to jest gotowa. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Jeśli brzegi tortownicy nie były wyłożone papierem do pieczenia to po 10 minutach delikatnie oddziel brzeg ciasta nożem. Po ok. 3 godzinach ciasto zawiń w folię i wstaw na 5 godzin do lodówki - dopiero wtedy osiąga prawidłową konsystencję. Przed podaniem wyjmij z lodówki ok.1/2 godziny wcześniej. Ciasto należy kroić nożem opłukanym gorącą
wodą.Przepis za Cipcipkurką, która go wrzuciła dawno temu na GP.