Wykonanie
Ciasto znalazłam na necie :)smaczne i banalnie proste :)
BISZKOPT:8
jajek240 g
cukru3 łyżki
oliwy1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 szklanki
mąki pszennejPONCZ:5 łyżeczek
kawy rozpuszczalnej7 łyżeczek
cappuccino rumowego7 łyżeczek
cukru200 ml
wodyKREM:2 opakowania (po 200 g)
serka homogenizowanego waniliowego500 ml
śmietany kremówki 30%2 łyżki
cukru2 łyżki
cukru pudru3 łyżeczki
żelatynyDODATKOWO:2 małe lub jeden duży wafelek "Princessa"Poncz:
Kawę,
cappuccino i
cukier rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do wystygnięcia.
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Dodawać stopniowo
cukier stale ubijając. Następnie dodać
jajka jedno po drugim. Przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką. Na koniec dolać
oliwę i jeszcze raz wymieszać. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez ok. 40 min (do suchego patyczka).
Biszkopt po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić, by wystygł.Krem:
Żelatynę rozpuścić razem z
cukrem (kryształem) w niewielkiej ilości
wody, pozostawić do wystygnięcia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem, następnie dodawać stopniowo
serek, miksując na niskich obrotach miksera. Na koniec, stale miksując, wlać delikatnym strumieniem chłodną
żelatynę.Ostudzony
biszkopt przekroić na pół. Nasączyć jeden z blatów połową ponczu. Na to wyłożyć połowę masy i wyrównać. Przykryć drugim
biszkoptowym blatem i nasączyć go drugą połową ponczu. Na to wyłożyć resztę masy, wyrównać. Na wierzch zetrzeć
wafelki.