Wykonanie

Czas przygotowania: 25minutCzas gotowania: 35minutPrzez Marzena 13 stycznia 2015Kto z nas nie ma czasem ochoty na coś słodkiego i łatwego do przygotowania? Dziś przepis na słodką i zdrową babeczkę karobową z
dżemem i
masłem orzechowym. Karob czyli mączka
chleba świętojańskiego jest smacznym i znacznie zdrowszym zamiennikiem
kakao. Nie zawiera w sobie szkodliwych substancji takich jak m. in. kofeina i teobromina, które są uzależniające, powodują
bóle głowy czy alergie. Zawiera natomiast
między innymi
białko i węglowodany, a także wiele substancji odżywczych takich jak magnez, wapń, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B. Jest naturalnie słodki.Składniki
mąka orkiszowa - 1 i 1/2 szklankikarob w proszku - 4 łyżki
cukier trzcinowy - 3/4 - 1 szklanka
olej z prestek
winogron - 1 szklanka
woda w temperaturze pokojowej - 1 szklanka
soda do pieczenia - 1 łyżeczka
wanilia - 1 łyżeczka
kawa zbożowa - 2 łyżeczki (opcjonalnie)
sok z cytryny lub
ocet jabłkowy - 1 i 1/4 łyżkiDowolne
masło orzechowe (ja użyłam
masło z
orzeszków ziemnych) - - NADZIENIE
Dżem (najlepiej domowej produkcji z małą ilością
cukru; w przepisie użyłam
dżem morelowy) - - NADZIENIEInstrukcje1. Wszystkie suche składniki mieszamy razem w misce.2. Dodajemy
wodę,
olej,
wanilię oraz
sok cytrynowy. Mieszamy przez kilka minut (lub miksujemy) do czasu, aż ciasto będzie miało gładką konsystencję.3. Foremki do babeczek smarujemy
olejem lub wkładamy do nich pergaminowe papierki do pieczenia. Wypełniamy
ciastem mniej więcej 1/3 wysokości foremek. Do każdej foremki wkładamy na środek jedną małą łyżeczkę
masła orzechowego i około 1/2 łyżeczki
dżemu. Zalewamy je resztą ciasta, wypełniając foremki mniej więcej do 2/3 wysokości.4. Pieczemy w temperaturze 350 F (180 C) przez około 30-35 minut.Po wystygnięciu babeczki można udekorować i wzbogacić kremem z
nerkowców, lub kremem z
awokado z karobem.