ßßß Cookit - przepis na Wegańskie babeczki z gruszkami i śliwkami

Wegańskie babeczki z gruszkami i śliwkami

nazwa

Wykonanie

Odkąd wprowadziłam moje etykietki z napisami „vegan“ i „vegetarian“, okazało się, że na razie nie pojawił się jeszcze żaden przepis wegetariański. Czyżby okazało się, że ta jedna etykietka jest bezużyteczna? Nie... myślę, że jeszcze będą wegetariańskie, ale póki co, jestem oczywiście zadowolona, że wegańskich jest coraz więcej.
Nadal jeszcze trochę testuję ciasta wegańskie, choć, te, które do tej pory piekłam są już całkiem niezłe. Pamiętacie drożdżówkę wegańską. Piekłam ją po raz drugi, z wiśniami, aby upewnić się, czy na pewno się udaje i potwierdzam – przepis jest godny polecenia. Za drugim razem drożdżówka wyszła jeszcze bardziej puszysta.
Dziś pyszne babeczki. Przepis znalazłam u Avki z bloga zielone love, nieco zmodyfikowałam i również mogę Wam polecić.
Wegańskie babeczki
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki sody
1 szklanka i 2 łyżki wody gazowanej lub napoju (u mnie gazowany tymbark pomarańczowy)
6 łyżek oleju
2 łyżki octu
wanilia
Gruszkę obrać i pokroić na małe kawałki. Śliwki również, jeżeli są dojrzałe i się da, to również usunąć skórki. Suche składniki wymieszać. Dodać wodę gazowaną i olej. Zmiksować, wymieszać delikatnie z owocami i wlać do foremek. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przy ok. 180 ˚C przez ok. 30 minut.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2013/10/weganskie-babeczki-z-gruszkami-i.html