ßßß
Najprostsze na świecie ciasto czekoladowe. Jeśli Ktoś z Was kiedyś zapyta, czy można zrobić pyszne ciasto czekoladowe bez mleka, masła i czekolady, to odpowiedź brzmi TAK. To ciacho skradnie wasze podniebienia, bo nie dość, że jest cudne w smaku to jeszcze robi się baaaaardzo szybko. Wypróbujcie przepis koniecznie. Smacznego :)Składniki:3 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru3 łyżki karobu lub 6 łyżek kakao2 łyżeczki sody oczyszczone1 łyżka octuszczypta soli2/3 szklanki oleju2 szklanki soku jabłkowego, wody zwykłej lub gazowanej lub innego napojuPrzygotowanie:1. Skłądniki suche umieszczamy w misie (ja zawsze pszesiewam mąkę, bo wtedy ciasto jest bardziej puszyste) i mieszamy.2. Do składników suchych dodajemy mokre mieszamy wszystko łyżką do polączenia składników (można też użyć miksera)3. Ciasto przelewamy do formy natłuszczonej olejem i posypanej bułką tartą (u mnie tortownica o średnicy 23 cm)4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około godziny do tzw. suchego patyczka.Gotowe ciasto polewamy czekoladą (2 czubate łyżki margaryny lub masła, 1 łyżka mleka, 2 łyżki cukru i 1 łyżka kakao zagotowujemy ciągle mieszając, odstawiamy do lekkiego zgęstnienia i polewamy ciasto) lub posypujemy cukrem pudremPrzepis pochodzi ze strony pinkcake.blox.plSmacznego :)