ßßß Cookit - przepis na Sernik szwarcwaldzki (Czarny Las) - truflowy czekoladowy z wiśniami i bitą śmietaną

Sernik szwarcwaldzki (Czarny Las) - truflowy czekoladowy z wiśniami i bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Genialny :) Smakuje bardziej jak kremowy tort niż typowy sernik :)
Robiłam go na bazie mojego ulubionego czekoladowego ze śmietaną (klik). Całość po uzupełnieniu frużeliną (klik) i wiśniami w masie serowej wyszła przepysznie więc nie pozostaje mi nic innego jak bardzo Wam polecić :)
Składniki na spód:
180g ciasteczek oreo
Ciasteczka zmiksować bardzo dokładnie. Dno tortownicy (24cm) natłuścić i wysypać kaszą manną. Boki lekko natłuścić. Spód tortownicy wylepić dokładnie masą ciasteczkową. Wyrównać i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Składniki:
1kg tłustego sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub wiaderkowego na serniki
1 budyń czekoladowy (bez cukru)
400g mleka skondensowanego słodzonego
100g kremówki 30-36%
3 jajka
4 łyżki wiśniówki
3 łyżki kakao
200g trufli (u mnie kawowo-czekoladowe zmiksowane i roztopione w kąpieli wodnej)
100g wiśni wydrylowanych
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować blenderem do momentu uzyskania idealnie kremowej jednorodnej konsystencji. Na koniec wmieszać delikatnie wiśnie. Tortownicę wyjąć z lodówki i przelać do niej na ciasteczkowy spód masę serową.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i studzić.
Składniki na frużelinę wiśniową:
600g wiśni
3/4 szkl cukru
sok z 1 małej cytryny
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej +minimalna ilość wody
Wiśnie z cukrem umieścić w rondelku i podgrzewać (owoce powinny mocno puścić sok). Gdy będą już mocno podgrzane dodać żelatynę i rozmieszać, a następnie dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie. Podgrzewać do momentu aż zgęstnieje. Wystudzić.
Wystudzony sernik wyjąć z piekarnika, wyłożyć na wierzch frużelinę wiśniową, wyrównać i wstawić do lodówki na całą noc.
Składniki na bitą śmietanę:
300 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżeczki cukru pudru
1-2 śmietan fixy
ponadto:
tarta czekolada do dekoracji
wiśnie do dekoracji
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec dodawać cukier puder i śmietan fixy. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i tylką 1M dekorować wierzch. Ułożyć wiśnie, a całość na koniec oprószyć tartą czekoladą. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/09/sernik-szwarcwaldzki-czarny-las.html