Genialny :) Smakuje bardziej jak kremowy tort niż typowy sernik :)Robiłam go na bazie mojego ulubionego czekoladowego ze śmietaną (klik). Całość po uzupełnieniu frużeliną (klik) i wiśniami w masie serowej wyszła przepysznie więc nie pozostaje mi nic innego jak bardzo Wam polecić :)Składniki na spód:180g ciasteczek oreoCiasteczka zmiksować bardzo dokładnie. Dno tortownicy (24cm) natłuścić i wysypać kaszą manną. Boki lekko natłuścić. Spód tortownicy wylepić dokładnie masą ciasteczkową. Wyrównać i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.Składniki:1kg tłustego sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub wiaderkowego na serniki1 budyń czekoladowy (bez cukru)400g mleka skondensowanego słodzonego100g kremówki 30-36%3 jajka4 łyżki wiśniówki3 łyżki kakao200g trufli (u mnie kawowo-czekoladowe zmiksowane i roztopione w kąpieli wodnej)100g wiśni wydrylowanychWszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować blenderem do momentu uzyskania idealnie kremowej jednorodnej konsystencji. Na koniec wmieszać delikatnie wiśnie. Tortownicę wyjąć z lodówki i przelać do niej na ciasteczkowy spód masę serową.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i studzić.Składniki na frużelinę wiśniową:600g wiśni3/4 szkl cukrusok z 1 małej cytryny2 łyżeczki żelatyny3 łyżeczki mąki ziemniaczanej +minimalna ilość wodyWiśnie z cukrem umieścić w rondelku i podgrzewać (owoce powinny mocno puścić sok). Gdy będą już mocno podgrzane dodać żelatynę i rozmieszać, a następnie dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie. Podgrzewać do momentu aż zgęstnieje. Wystudzić.Wystudzony sernik wyjąć z piekarnika, wyłożyć na wierzch frużelinę wiśniową, wyrównać i wstawić do lodówki na całą noc.Składniki na bitą śmietanę:300 ml śmietany kremówki 36%3 łyżeczki cukru pudru1-2 śmietan fixyponadto:tartaczekolada do dekoracjiwiśnie do dekoracjiŚmietanę ubić na sztywno. Pod koniec dodawać cukier puder i śmietan fixy. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i tylką 1M dekorować wierzch. Ułożyć wiśnie, a całość na koniec oprószyć tartą czekoladą. Smacznego :)