Wykonanie

Fenomenalny! Szczerze mówiąc to jedyne co przychodzi mi na myśl, by opisać jego smak. Cudownie kremowy, absolutnie pyszny!
Powiem Wam tylko że smakował osobom które generalnie serników nie lubią ;) Sernik powstał z okazji urodzin
męża, który nie chciał klasycznego torcika. Serniki kocha - stąd taki wybór ;) Podobny sernik był już na blogu (klik). Wówczas robiony był z
czekolady, a wierzch pokryty miał warstwą musu z
białej czekolady. Dzisiejszy robiłam z
trufli. Wybierzcie koniecznie te dobrej jakości, kremowe mocno
czekoladowe, bo to one nadają smak. Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na spód:210g
ciasteczek owsianych digestive50g miękkiego
masłaCiasteczka zmiksować bardzo dokładnie. Dodać
masło i zmiksować raz jeszcze. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Boki lekko natłuścić. Spód tortownicy wylepić dokładnie masą
ciasteczkową. Wyrównać i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.Składniki:1kg
tłustego sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub wiaderkowego na serniki1
budyń czekoladowy (bez
cukru)400g
mleka skondensowanego słodzonego100g kremówki 30-36%3
jajka4 łyżki
rumu3 łyżki
kakao200g
trufli (u mnie
kawowo-
czekoladowe zmiksowane i roztopione w kąpieli
wodnej)warstwa śmietanowa:200 ml
śmietany kwaśnej 12-18%2 łyżki
cukru pudruWszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować blenderem do momentu uzyskania idealnie kremowej jednorodnej konsystencji. Tortownicę wyjąć z lodówki i przelać do niej na
ciasteczkowy spód masę
serową.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 minut w temp. 175-180 stopni. Po tym czasie wyjąć. Kwaśną
śmietanę wymieszać dokładnie z
cukrem pudrem i dokładnie rozprowadzić na wierzchu sernika. Wstawić ponownie do piekarnika do tej samej temperatury na 15 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia zdjąć obręcz by sernik "pooddychał".Składniki na
bitą śmietanę:330 ml
śmietany kremówki 36%1 łyżka
cukru pudrukakao do oprószenia
Śmietanę ubić na sztywno z
cukrem pudrem. Gdy będzie już sztywna przełożyć do worka cukierniczego (tylka 1M) i udekorować sernik. Wierzch oprószyć lekko
kakao.Smacznego :)


