Wykonanie
Pyszny, wilgotny tort. Nie jest zbyt słodki, a
powidła śliwkowe wprowadzają element miłej kwaskowatości. Nie pozostawia uczucia ciężkości. Uzyskał akceptację teściowej, a to chyba o czymś świadczy :)
Biszkopt:-5
jajek-3/4 szklanki
cukru-3/4 szklanki
mąki-4 łyżki budyniu
czekoladowego-szczypta
soliBiałka oddzielamy od
żółtek, dodajemy szczyptę
soli i ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając, dodajemy
cukier, łyżka, po łyżce. Nie przestajemy ubijać i dodajemy po kolei
żółtka.
Mąkę przesiewamy z
budyniem, dodajemy do masy i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (24cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40 minut (należy sprawdzić patyczkiem). Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy na podłogę z wysokości pół metra. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Śmietanowa masa kremowa:-350ml
śmietany 30 lub 36%-250g
serka mascarpone-2 łyżki
cukru pudru-2-3 łyżki
kakaoŚmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy
cukier i
kakao. Dodajemy
mascarpone i jeszcze chwilę ubijamy.Krem budyniowy:-200g
masła w temperaturze pokojowej-
budyń czekoladowy bez
cukru na 0,5l
mleka (u mnie z kawałkami
czekolady Delecta)-0,5 litra
mleka-2 łyżki
cukru pudru-1 łyżeczka
spirytusuBudyń gotujemy według przepisu na opakowaniu (pomijamy
cukier), odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy
budyń, łyżka po łyżce. Na końcu dodajemy
spirytus cały czas ucierając.Dodatkowo:-słoiczek
powideł śliwkowych (lub innych kwaskowatych)-poncz do nasączenia (0,5 szklanki mocnej
kawy i dwie łyżki
spirytusu)-ok. 320g drobnych okrągłych
ciasteczek w
czekoladzie (np. Maltikeks lub Rido)
Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszy blat układamy na talerzu ub paterze i nasączamy ponczem (tą warstwę nasączamy mniej, niż pozostałe). Równomiernie rozsmarowujemy powidła i krem
śmietanowy (połowę). Przykrywamy drugim blatem, powtarzając czynności. Na wierzchu układamy ostatni blat i cały tort smarujemy kremem budyniowym. Całość oblepiamy czekoladowymi
ciasteczkami. Wbrew pozorom, nie jest to bardzo czasochłonne. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!