Wykonanie
Sernik
czekoladowy chodził za mną już od dłuższego czasu.... Od dłuższego czasu miałam też już na niego pomysł, brakowało tylko okazji by go zrobić. Sernik z musem pojawił się już raz tutaj . Dzisiaj proponuję Wam jego mega
czekoladową wersję z musem nie ciemnym a z
białej czekolady. Jestem z niego baaaaardzo dumna bo wyszło wspaniale :) Nie
będę Was oszukiwała że deser ten (bo serniki zaliczane są go grupy deserów a nie ciast) jest niskokaloryczny bo taki nie jest, ale uważam że od czasu do czasu można sobie pozwolić na kilka kalorii więcej. Polecam Wam baaaaardzo :)Składniki:1kg
tłustego sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub wiaderkowego na serniki1
budyń czekoladowy (bez
cukru)400g
mleka skondensowanego słodzonego100g kremówki 30-36%3
białka (bez ubijania)4 łyżki
rumu3 łyżki
kakao200g
gorzkiej czekolady (roztopionej w kąpieli
wodnej)warstwa śmietanowa:200 ml
śmietany kwaśnej 12-18%2 łyżki
cukru pudruWszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować blenderem do momentu uzyskania idealnie kremowej jednorodnej konsystencji. Tortownicę (24 cm) wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Wylać masę
serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temp. 175-180 stopni. Po tym czasie wyjąć. Kwaśną
śmietanę wymieszać dokładnie z
cukrem pudrem i dokładnie rozprowadzić na wierzchu sernika. Wstawić ponownie do piekarnika do tej samej temperatury na 15 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Gdy jest już dobrze schłodzony (!!!) zdjąć obręcz i delikatnie usunąć papier do pieczenia. Uważać by nie uszkodzić sernika. Ułożyć ponownie w tortownicy i wstawić do lodówki by sernik "pooddychał".mus z
białej czekolady:100g
cukru pudru6
żółtek3
białka1 łyżka
mleka w proszku (miałkie nie granulkowe)200ml
śmietany kremówki 36%100g
masła250g
białej czekoladyponadto:wiórki z
białej czekolady do dekoracjiNad większym garnkiem z wrzątkiem umieszczamy metalową miseczkę. Wsypujemy do niej połowę
cukru,
żółtka i kremówkę. Całość podgrzewamy nie przerywając mieszania (najlepiej przy pomocy rózgi lub trzepaczki). Gdy masa zgęstnieje na tyle że zaczyna się kleić do łyżki lub rózgi (uważać by nie zrobiła się jajecznica!) zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kawałeczki
masło, 1 łyżkę
mleka w proszku i posiekane
czekolady. Dokładnie wymieszać do momentu powstanie gładkiego kremowego musu. Lekko przestudzić.
Białka dokładnie ubić na sztywno ze szczyptą
soli i delikatnie wmieszać do musu. Schłodzić i rozprowadzić na zimnym serniku. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia. Udekorować wiórkami
białej czekolady (boki można lekko posmarować musem i obsypać dodatkowo wiórkami
gorzkiej czekolady, ale nie jest to konieczne).Smacznego :)