ßßß
Składniki2 opakowania ciasta francuskiego po 275g0,5 l śmietany 30%jajkoszklanka drylowanych wiśni z kompotu4 łyżeczki żelatyny5 łyżek cukru pudru3 łyżki cukru kryształu20g mąki ziemniaczanej1/3 szklanki wrzącej wodySposób przygotowaniaZ ciasta wykroić 3 krążki o średnicy 20cm. Piekarnik rozgrzać do 200*C Krążki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia, jajko roztrzepać widelcem i dokładnie posmarować wierzch krążków, piec 10-15 minut na złocistobrązowy kolor, po upieczeniu wystudzić na kratkach kuchennych.MASA WIŚNIOWA: Szklankę wiśni włożyć do garnka, wsypać cukier i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i zagotować cały czas mieszając, masę dobrze wystudzić podzielić na 3 części.MASA ŚMIETANOWA: Śmietanę ubić z cukrem pudrem, żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody, przestudzić, cały czas miksując wlać do ubitej śmietany. Śmietanę podzielić na 3 części.PRZEŁOŻENIE CIASTA: Jeden placek przełożyć na paterą (talerz) na środek ułożyć jedną część wiśni, dookoła wiśni za pomocą szprycy lub łyżki wyłożyć część śmietany, przykryć drugim plackiem na środek położyć drugą część wiśni i dookoła drugą część śmietany, przykryć trzecim plackiem na wierzch znowu ułożyć na środku wiśnie i pozostałą śmietanę, udekorować wiśniami Gotowe ciasto wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.