Wykonanie
Torcik z
ciasta francuskiego z
bitą śmietaną i
wiśniamiSkładniki2 opakowania
ciasta francuskiego po 275g0,5 l
śmietany 30%jajkoszklanka drylowanych
wiśni z kompotu4 łyżeczki
żelatyny5 łyżek
cukru pudru3 łyżki
cukru kryształu20g
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki wrzącej
wodySposób przygotowaniaZ ciasta wykroić 3 krążki o średnicy 20cm. Piekarnik rozgrzać do 200*C Krążki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia,
jajko roztrzepać widelcem i dokładnie posmarować wierzch krążków, piec 10-15 minut na złocistobrązowy kolor, po upieczeniu wystudzić na kratkach kuchennych.MASA WIŚNIOWA: Szklankę
wiśni włożyć do garnka, wsypać
cukier i
mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i zagotować cały czas mieszając, masę dobrze wystudzić podzielić na 3 części.MASA ŚMIETANOWA:
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem,
żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej
wody, przestudzić, cały czas miksując wlać do ubitej
śmietany.
Śmietanę podzielić na 3 części.PRZEŁOŻENIE CIASTA: Jeden placek przełożyć na paterą (talerz) na środek ułożyć jedną część
wiśni, dookoła
wiśni za pomocą szprycy lub łyżki wyłożyć część
śmietany, przykryć drugim plackiem na środek położyć drugą część
wiśni i dookoła drugą część
śmietany, przykryć trzecim plackiem na wierzch znowu ułożyć na środku
wiśnie i pozostałą
śmietanę, udekorować
wiśniami Gotowe ciasto wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.