Wykonanie
wuzetka z
bitą śmietaną i
wiśniamiDziś klasyczny torcik W-Z, którego nazwa pochodzi (zależnie od teorii) albo od trasy W-Z, przy której znajdowała się jedna z
cukierni, albo od skrótu WZK, oznaczającego wypiek z kremem. Niezależnie od tego, skąd pochodzi nazwa, ciasto to jest uważane przez moją rodzicielkę za jedno z szybszych i prostszych. Ja
mogę tylko powiedzieć, że chyba wciąż jeszcze szukam dobrego sposobu na jego zrobienie. Dlatego za jakiś czas wuzetka pojawi się zapewne ponownie - z nieco innym przepisem. Tymczasem ten.
Składniki:4
jajka180 g
mąki200 g
cukru2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki
wody mineralnej gazowanejok. 900 ml
śmietany kremówki10 łyżek
cukru pudru4 łyżeczki
żelatyny lub 4 opakow.
śmietan-fixudżem z czarnej porzeczki lub inny
owocowysłoiczek
wiśni drelowanych50 ml
spirytusu lub
wódkipolewa :60 ml
mleka200 g
czekolady mlecznejMąkę przesiać z
kakao oraz
proszkiem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę, po czym stopniowo dodawać
cukier i 4 łyżki zimnej
wody, mieszając na najmniejszych obrotach. Następnie do
białek stopniowo dodawać
mąkę zmieszaną z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Najlepiej wymieszać delikatnie łyżką.Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec ok. 25 min. w 170 o C. Ostudzić i przekroić na pół. [Jeśli ciasto z jakichś przyczyn by nie wyrosło, to można podzielić ciasto na dwie części w poprzek, a następnie położyć jedną na drugą. Należy jednak wtedy zrobić jedynie pół porcji
bitej śmietany oraz polewy.] Dolny płat nasączyć
alkoholem rozcieńczonym
wodą i posmarować
dżemem.
Śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania
cukier puder zmieszany ze
śmietan-fixem [jeśli używamy
żelatyny, to należy ją wcześniej rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej
wody, przestudzić i wlać do
bitej śmietany pod koniec ubijania]. Masę wyłożyć na
biszkopt i przykryć drugim płatem ciasta, lekko dociskając.
Polewa czekoladowa:
Mleko zagotować, zdjąć z ognia. Rozpuścić w nim
czekoladę, cały czas mieszając. Polewę równomiernie rozprowadzić po
biszkopcie i schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny. Ciasto pokroić na kwadraty i każdy przyozdobić
bitą śmietaną ze szprycy.