Wykonanie
Dzisiejszy obiad zniknął błyskawicznie... Dobrze, że zdjęcie zdążyłam zrobić ;) Pyszne chrupiące
ciasto francuskie z kremowym
serowo-
cebulowym farszem i całym mnóstwem
bobu. Oj baaardzo smaczne to było ;) Początkowo miało to być coś zupełnie innego - obmyślałam jakąś lekka tartę... (
Asiu - wybacz mi - nie tym razem ;) ) ale jako że muszę powolutku opróżniać lodówkę z produktów w związku z wyjazdem powstało całe mnóstwo pysznego zapieczonego
sera :) Jeśli podobnie jak my lubicie takie smaki skuście się na nią koniecznie... a zapach.... pachnie cudownie :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki:400g ugotowanego już i obranego
bobu1 opakowanie
ciasta francuskiego (275g)300g
żółtego sera2
żółtka4 łyżki
śmietany 12-18%1 kopiata łyżeczka ostrej
musztardy1 łyżka posiekanego
koperkusól,
pieprz1 łyżka
masła2
cebule100g
boczku wędzonegoponadto:1
żółtko do posmarowaniaPiekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto rozwinąć i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Boki podwinąć na całej ich długości na grubość ok 1 cm.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
maśle.
Boczek pokroić w kostkę i również podsmażyć.
Ser zetrzeć na tarce. Dodać do niego
żółtka,
musztardę,
śmietanę,
koperek. Doprawić
solą i
pieprzem, dodać podsmażoną
cebulę i wymieszać.Ciasto posmarować roztrzepanym
żółtkiem. Wylać masę
serowo-
śmietanową i dokładnie rozprowadzić. Na wierzch wyłożyć równomiernie
boczek i
bób. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 minut. Smacznego :)

