Wykonanie
Przepis ten dostałam od mojego kuzyna Karola, wprawdzie on sugerował podanie tych
kurek z
ziemniakami, ale u nas, jak wiecie, królują
makarony...Składniki dla 2 osób:pół opakowania (250g) fettuccine - użyłam takiego - http://www.lapastadicamerino.it/frameset.htmlśrednia
cebulaszklanka pokrojonego
boczku wędzonego2 szklanki
kurek2 łyżki
masła2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
śmietany2 łyżki posiekanego
koperku do sosu + 1 łyżka do posypania na talerzu
sól,
pieprz do smaku
Boczek podsmażyć, odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby oddał trochę tłuszczu. Na
maśle podsmażyć drobno posiekaną
cebulkę, wrzucić oczyszone i suche
kurki, podsmażyć - UWAGA -
kurki nie lubią długiego smażenia, jak
krewetki, im dłużej smażone, tym twardsze się robią - przez 2-3 minuty, posolić, popieprzyć, dodać
boczek,
śmietanę,
koperek, poddusić minutkę i zdjąć z ognia.
Makaron ugotować według przepisu, odcedzić, polać
oliwą, zamieszać, dodać sos, zamieszać, nałożyć na talerze i posypać
koperkiem.Smacznego!Karol - dzięki za przepis :)