Wykonanie
Idealne danie na poniedziałkowy obiad? Szybkie, smaczne, pożywne - z akcentem na szybkie . Wiadomo, że ten najgorszy w tygodniu dzień - kiedy trzeba rano wstać, kiedy trzeba zostawić dom, dzieciaki i weekendową wolność i znowu ruszyć do pracy nie chce się nic. Najważniejsze by dzień przetrwać i bez większych komplikacji prześliznąć się jakoś do wtorku i kolejnych dni, które przybliżą nas do następnej weekendowej odsapki. Najlepiej obiad też przygotować prosty, szybki i taki co każdemu humor poprawi. Pomysł, który przedstawię idealnie się do tego nadaje. Świderki w sosie Carbonara w wykonaniu mojej Siostry. Przepis wypróbowany podczas wyprawy wołomińskiej oczywiście. Pyszności. Do przygotowania w 30 minut. Sprawdźcie sami.

Składniki (na 6-7 osób):

4
żółtka200-250 ml
śmietany 30 % (rzadkiej)20-30 dag tartego
sera żółtego (dobrze topliwego)1 opakowanie cienko krojonego
boczku wędzonego (100-150 gram)1 opakowanie ulubionego
makaronu (u nas świderki)1-2
cebulesól, świeżo mielony
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:
Makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości (al dente). W tym czasie posiekaną
cebulę podsmażamy na patelni. Dodajemy do niej pokrojony w kostkę
boczek i przyrumieniamy.
Starty ser żółty mieszamy z
żółtkami i
śmietaną. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Kiedy
makaron uzyska odpowiednią miękkość odlewamy
wodę i pozostawiamy w garnku na małym gazie. Mieszamy z podsmażoną
cebulką i
boczkiem, a następnie zalewamy
serem z
jajkami i
śmietaną. Pozostawiamy na gazie do rozpuszczenia
sera, mieszając delikatnie cały czas. Nasz
makaron gotowy.




Kremowa, aksamitna konsystencja serowa o delikatnym posmaku
boczku. Dla amatorów
makaronu,
żółtego sera i szybkich obiadów - danie idealne. Dla mnie delicja. Niestety mój Mąż jest wyczulony i uczulony na smak
boczku, więc w codziennej kuchni nie przejdzie. Choć próbę przekonania go choć raz - ze smakiem podejmę. A nóż - widelec się uda ;)P.S. My użyłyśmy zbyt gęstej
śmietany i sos odrobinę za mocno zgęstniał. Warto dlatego użyć
śmietany płynnej - niekoniecznie aż 30 % :) co by figury nie rujnować.