Wykonanie

Pyszna przekąska, która pasuje nie tylko na romantyczną kolację, ale także doskonale sprawdzi się na imprezowym
stole. Wbrew pozorom nie jest skomplikowana i trudna do zrobienia. Robi się szybko i fantastycznie smakuje :) Skorzystałam z przepisu znalezionego na stronie Lepszy smak, troszkę dodałam i polecam Wam baaardzo :)Składniki:450g
szpinaku mrożonego2 łyżki
masła (30g)1-2 łyżki
olejuszczypta
gałki muszkatołowejsól,
pieprz1-2 ząbki
czosnku4
jajka1-2 łyżki tartego
parmezanuPiekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Szpinak odmrozić i odcedzić. Na patelni rozgrzać
olej i wrzucić przeciśnięty
czosnek. Chwilkę podsmażać, dodać
szpinak szpinak. Podsmażać ok 10 minut. Dodać
masło i smażyć jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli.Do
szpinaku dodać
żółtka i wymieszać. Na koniec dodać ubita na sztywno pianę z
białek. Doprawić.Blaszkę 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia. lekko go natłuścić. Wyłożyć masę szpinakowa i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12 minut aż
szpinak się zetnie.Upieczony
szpinak posypać
parmezanem. Przykryć papierem do pieczenia i odwrócić tak by warstwa z
serem znalazła się na dole a papier na którym
szpinak się piekł na górze. Tak przykryty zostawić do wystygnięcia.Po wystudzeniu zdjąć delikatnie papier.ponadto:300-400g
serka śmietankowego kremowego (typu philadelphia lub smakowy)250g
wędzonego łososia w plastrach
kiełki (np
brokułu lub ostrzejsze
rzodkiewki)
pomidorki koktajlowećwiartki
cytrynySerek zmiksować i ewentualnie doprawić go delikatnie. Można także dodać łyżeczkę
chrzanu jeśli lubimy ;)
Serek rozsmarować dokładnie na całości
szpinaku. Na to ułożyć starannie
łososia. Powinien znajdować się na ok. 3/4 powierzchni. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego
boku. Owinąć folią i schłodzić w lodówce min 2 godziny, a najlepiej całą noc. Kroić w plastry ok 1 cm, posypać
kiełkami i podawać z
cytryną, która podkreśli smak całości.Smacznego :)


