ßßß Cookit - przepis na Rolada z indyka faszerowana szpinakiem

Rolada z indyka faszerowana szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Wiele Świątecznych przepisów czeka jeszcze na publikację, ale jak ogólnie wiadomo, zdjęcia robi się szybciej niz pisze posty. Dzisiejszy przepis nie jest jakąś nowością, bo rolada ze szpinakiem, jest powszechnie znana. Dla mnie to jednak nowość, bo po raz pierwszy świadomie jadłam indyka. Kiedyś, dawno temu, Mama, aby przemycić ten gatunek mięsa na moim talerzu, wmawiała mi, że to kurczak. To dawne czasy, ale pammiętam z tego okresu niechęć do całego drobiu, za wyjątkiem kurczaków właśnie. Dzisiaj przekonana z przyjemnościa powróce do tego przepisu.
Składniki:
1 filet z piersi indyka (800 g)
4 plastry wędzone szynki
400 g mrożonego szpinaku
50g startego parmezanu
2 jajka
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Filet z indyka umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż długim ostrym nożem i rozłozyć jak książkę. Przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem.
Na patelkni roztopić maslo i wrzucić szpinak. Dusić ciagle mieszajac, aż się rozmrozi. Gdy szpinak będzie juz rozmrożony dodać parmezan, gałkę pieprz i trochę soli ( parmezan jest słony). Wymieszać i przestudzić. Do przestudzonego szpinaku wbić jajka, dzięki temu się nie zetną i ładnie scalą farsz z mięsm. Na rozbite mięso pośrodku ułożyć szynkę, a na nią szpinak i zwinąć roladę.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowaneg oliwą złożeniem do dołu, skropić oliwą po wierzchu, przykryć i wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 180 C na 50-55 minut. Po wyjęciu przed podaniem roladę lekko przestudzić, będzie się lepiej kroić. Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2015/01/rolada-z-indyka-faszerowana-szpinakiem.html