Wykonanie
Wiele Świątecznych przepisów czeka jeszcze na publikację, ale jak ogólnie wiadomo, zdjęcia robi się szybciej niz pisze posty. Dzisiejszy przepis nie jest jakąś nowością, bo rolada ze
szpinakiem, jest powszechnie znana. Dla mnie to jednak nowość, bo po raz pierwszy świadomie
jadłam indyka. Kiedyś, dawno temu, Mama, aby przemycić ten gatunek
mięsa na moim talerzu, wmawiała mi, że to
kurczak. To dawne czasy, ale pammiętam z tego okresu niechęć do całego drobiu, za wyjątkiem
kurczaków właśnie. Dzisiaj przekonana z przyjemnościa powróce do tego przepisu.

Składniki:1
filet z piersi indyka (800 g)4 plastry
wędzone szynki400 g
mrożonego szpinaku50g startego
parmezanu2
jajka2 ząbki
czosnkuszczypta
gałki muszkatołowej2 łyżki
masłasól i
pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Filet z indyka umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż
długim ostrym nożem i rozłozyć jak książkę. Przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem. Posypać
solą i
pieprzem.Na patelkni roztopić
maslo i wrzucić
szpinak. Dusić ciagle mieszajac, aż się rozmrozi. Gdy
szpinak będzie juz rozmrożony dodać
parmezan, gałkę
pieprz i trochę
soli (
parmezan jest słony). Wymieszać i przestudzić. Do przestudzonego
szpinaku wbić
jajka, dzięki temu się nie zetną i ładnie scalą farsz z
mięsm. Na rozbite
mięso pośrodku ułożyć
szynkę, a na nią
szpinak i zwinąć roladę.Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowaneg
oliwą złożeniem do dołu, skropić
oliwą po wierzchu, przykryć i wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 180 C na 50-55 minut. Po wyjęciu przed podaniem roladę lekko przestudzić, będzie się lepiej kroić. Smacznego!