ßßß Cookit - przepis na Bezmączne ciasto czekoladowo-migdałowe z brzoskwiniami

Bezmączne ciasto czekoladowo-migdałowe z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Cudownie czekoladowy spód, delikatny brzoskwiniowy mus i galaretka z kawałkami brzoskwiń. Fenomenalne połączenie! Ciasto pieczone jest bez dodatku mąki i proszku do pieczenia (jest bezglutenowe). Wilgotne, troszkę przypominające brownie. Jestem baardzo dumna z tego przepisu i bardzo, ale to baaaardzo Wam polecam. :)
Składniki na spód czekoladowy:
50g gorzkiej czekolady
50g masła
15g kakao
30ml gorącej wody
75g brązowego cukru
35g zmielonych płatków migdałów
2 jajka
szczypta soli
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Kakao wymieszać z wrzątkiem i dodać do czekolady. Następnie dodać żółtka, cukier i orzechy. Dokładnie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę (20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Upieczone wystudzić na kratce.
Składniki na piankę brzoskwiniową:
330g brzoskwiń z puszki
385g serka brzoskwiniowego
180g jogurtu
1 płaska łyżka cukru pudru
1 kopiata łyżka żelatyny
2 łyżki zimnej wody
ponadto:
4 połówki brzoskwiń z puszki do dekoracji
1 galaretka brzoskwiniowa
Galaretkę rozpuścić w 400ml gorącej wody.
Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Brzoskwinie zmiksować blenderem na gładki mus, dodać jogurt, ser, cukier i zmiksować całość raz jeszcze dokładnie. Żelatynę podgrzać delikatnie w kąpieli wodnej i gdy stanie się płynna dodać do masy serowej. Całość zmiksować dokładnie.
Na czekoladowy spód założyć obręcz i dokładnie spiąć. Na ciasto wylać lekko tężejącą masę serową i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. W tym czasie pokroić pozostałe połówki brzoskwiń w kosteczkę. Wyłożyć je na wierzch ciasta, a całość zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki na całą noc. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/03/bezmaczne-ciasto-czekoladowo-migdaowe-z.html