ßßß Cookit - przepis na Tort mleczny na zimno

Tort mleczny na zimno

nazwa

Wykonanie

Tort mleczny na zimno,prosty i bardzo
smaczny deser z białą i ciemną czekoladą ....
Składniki :
- Pierwsza warstwa:
-1 szklanka mleka
-5 łyżeczek żelatyny
-3/4 szklanki cukru pudru
-4 jajka (duże)
-15 dkg masła lub margaryny
(według uznania)-1 cukier waniliowy
-1 czekolada deserowa lub mleczna
elatynę zalać mlekiem ,aby napęczniała a następnie rozpuścić
Druga warstwa:
-1 szklanka mleka
-5 łyżeczek żelatyny
-3/4 szklanki cukru pudru
-4 jajka
-15 dkg masła lub margaryny
(według uznania)-1 cukier waniliowy
-1,5 łyżki kakao
-1 biała czekolada
elatynę zalać mlekiem ,aby napęczniała a następnie rozpuścić
Trzecia warstwa :
-1 puszka brzoskwiń
-3 galaretki brzoskwiniowe
(według uznania)
Przygotowanie:
-3 galaretki (rozpuścić) na 5 szklanek wody
-Wszystkie składniki powinny,mieć temperaturę pokojową,aby masa się nie zważyła
Masło lub margarynę,
(według uznania),utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami (można użyć miksera)
dodać żelatynę rozpuszczoną w mleku, chłodna i płynną,startą czekoladę, deserową i ubite białka.Białka ,delikatnie mieszamy kopystką.Wlewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki aby warstwa stężała.
Drugą warstwę wykonujemy tak samo dodając do masy kakao i białą startą czekoladę i ponownie wstawiamy do lodówki, układamy brzoskwinie
Na sam koniec wylewamy tężejącą galaretkę.
Tortownica o średnicy 30 cm.
Smacznego!!!
Źródło:http://ugotujtosieuda.blogspot.com/2015/05/tort-mleczny-na-zimno.html