ßßß Cookit - przepis na Czekoladowa tarta z brzoskwiniami

Czekoladowa tarta z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Kochani, na weekend miało być coś specjalnego i oto jest- tarta na spodzie kakaowym, czyli mój debiut! Jakoś zawsze byłam wierna tradycyjnym przepisom, a tym samym podstawowym, ale chyba czas się rozwinąć, prawda? Do tego owoce, krem i pyszna kruszonka. Całość wspaniale się ze sobą komponuje, gdyż ciasto nie jest zbyt słodkie, więc spokojnie można sobie pozwolić na dwa kawałki i porcję lodów :)
Zachęcam do próbowania i tworzenia wersji z innymi owocami np. malinami, borówkami, morelami. Korzystajmy z tych naturalnych słodkości, skoro mamy takie możliwości :)
Składniki:
ciasto:
250g mąki
3 łyżki kakao
szczypt soli
1 jajko
125g masła
5 łyżek cukru pudru
kruszonka:
150g mąki
70g brązowego cukru
125g masła
szczypta soli
1/3 łyżeczki cynamonu
krem:
200ml kremówki
200g gorzkiej czekolady
120g mąki
1 jajko
łyżka miodu
+ 450g brzoskwiń
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w jednej misce i łączymy ze sobą energicznie zagniatając. Tak samo postępujemy ze składnikami na kruszonkę. Powstałe kulki owijamy w folię i wkładamy do lodówki- ciasto na minimum 40 minut.
Zajmujemy się kremem. Śmietanę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i łączymy, aż powstanie gładka masa. Odstawiamy do wystudzenia. W kubeczku mieszamy jajko z miodem i po ostudzeniu dodajemy do czekolady razem z przesianą mąką. Łączymy najlepiej za pomocą miksera.
Schłodzone ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Wylepiamy formę do tarty. Na dno układamy obrane i pokrojone brzoskwinie. Następnie wykładamy krem, który należy równomiernie rozprowadzić, a na sam wierzch rozkładamy kruszonkę.
Ciasto pieczemy przez 50-60 minut w 180 stopniach. Około 5-8 minut przed końcem przypiekamy sam wierzch/grillujemy.
Podajemy po delikatnym ostudzeniu. Najlepsze z gałką lodów!
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/08/czekoladowa-tarta-z-brzoskwiniami.html