Wykonanie

Kochani, na weekend miało być coś specjalnego i oto jest-
tarta na spodzie
kakaowym, czyli mój debiut! Jakoś zawsze byłam wierna tradycyjnym przepisom, a tym samym podstawowym, ale chyba czas się rozwinąć, prawda? Do tego
owoce, krem i pyszna kruszonka. Całość wspaniale się ze sobą komponuje, gdyż ciasto nie jest zbyt słodkie, więc spokojnie można sobie pozwolić na dwa kawałki i porcję
lodów :)Zachęcam do próbowania i tworzenia wersji z innymi
owocami np.
malinami,
borówkami,
morelami. Korzystajmy z tych naturalnych słodkości, skoro mamy takie możliwości :)Składniki:ciasto:250g
mąki3 łyżki
kakaoszczypt
soli1
jajko125g
masła5 łyżek
cukru pudrukruszonka:150g
mąki70g
brązowego cukru125g
masłaszczypta
soli1/3 łyżeczki
cynamonukrem:200ml kremówki200g
gorzkiej czekolady120g
mąki1
jajkołyżka
miodu+ 450g
brzoskwińPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w jednej misce i łączymy ze sobą energicznie zagniatając. Tak samo postępujemy ze składnikami na kruszonkę. Powstałe kulki owijamy w folię i wkładamy do lodówki- ciasto na minimum 40 minut.Zajmujemy się kremem.
Śmietanę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokruszoną
czekoladę i łączymy, aż powstanie gładka masa. Odstawiamy do wystudzenia. W kubeczku mieszamy
jajko z
miodem i po ostudzeniu dodajemy do
czekolady razem z przesianą
mąką. Łączymy najlepiej za pomocą miksera.Schłodzone ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na oprószonym
mąką blacie. Wylepiamy formę do tarty. Na dno układamy obrane i pokrojone
brzoskwinie. Następnie wykładamy krem, który należy równomiernie rozprowadzić, a na sam wierzch rozkładamy kruszonkę.Ciasto pieczemy przez 50-60 minut w 180 stopniach. Około 5-8 minut przed końcem przypiekamy sam wierzch/grillujemy.Podajemy po delikatnym ostudzeniu. Najlepsze z gałką
lodów!Smacznego :)


