Wykonanie

Jeden z moich ulubionych deserów. W zasadzie nie wiem w jakim smaku odpowiada mi najbardziej. Nie mogłam się zdecydować i tym razem, zatem dzisiaj dwie wersje - klasyczna i czekoladowa. Ta druga podpatrzona na stronie Lindt, choć z moimi zmianami ;) Pysznie wyszło.... oj pysznie.... Bardzo Wam polecam :)Składniki na
waniliową panna cottę (4 małe porcje):330 ml
śmietany kremówkiziarenka z 1
laski wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego jeśli nie chcemy czarnych ziarenek)1,5 łyżki
cukru2 płaskie łyżeczki
żelatynyponadto:
truskawki do dekoracjisos
truskawkowy lub
likier advocat (klik) do polania
Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości
wody. Odstawić na chwilę do napęcznienia.
Śmietankę,
cukier i ziarenka
wanilii podgrzewać ale nie zagotować. Gdy będzie już gorąca zdjąć z ognia, dodać
żelatynę i dokładnie rozmieszać.
Śmietankę przelać do foremek, salaterek lub filiżanek. Odstawić do stężeniaSkładniki na panna cottę
czekoladową (6-8 małych porcji):400ml
śmietany kremówki100ml tłustego
mlekaziarenka z 1
laski wanilii100g
cukru pudru2,5 łyżeczki
żelatyny100g
czekolady gorzkiej (użyłam Lindt 70%)
Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości
wody i odstawić do napęcznienia.
Śmietankę,
cukier i ziarenka
wanilii podgrzać, ale nie zagotować. Zdjąć z ognia i dodać namoczoną
żelatynę. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodajemy połamana w kosteczki
czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Przelać do foremek, salaterek lub filiżanek. Odstawić do stężenia.Składniki na
brzoskwiniową salsę:150ml
syropu z puszki z
brzoskwiń4 połówki
brzoskwiń z puszki1 łyżeczka
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
skrobi kukurydzianejponadto:
czekoladowe wiórki do podania
Syrop brzoskwiniowy zagotować.
Mąkę i
skrobię wymieszać w minimalnej ilości
wody. Wlać to na gotujący się sok i zagotować. Dodać połówkę
brzoskwini pokrojoną w drobne kawałeczki. Całość zmiksować na gładki mus. Pozostałe trzy połówki
brzoskwiń pokroić w zgrabną kostkę. Salsę zdjąć z ognia i dodać pokrojone
brzoskwinie. Wymieszać.Na dużym talerzu ułożyć po jednym deserze z każdego smaku.
Waniliową panna cottę udekorować
truskawkami i ewentualnie polać sosem
truskawkowym lub
likierem jajecznym.
Czekoladową panna cottę podawać z salsą
brzoskwiniową i wiórkami
czekolady.Można podawać też jako dwie połówki
serca. Wówczas należy wyciąć szablon
serca dokładnie w takim samym formacie jak foremka z naszą panna cottą. Przecinamy szablon na dwie połówki "cięciem zygzakowatym". Każdą z połówek szablonu przykładamy do połówek panna cotty. Delikatnie wyjmujemy z formy (można sobie pomóc polewając formę delikatnie wrzątkiem. Dwie połówki układamy na talerzyku łącząc je w jedną całość-
serce. Udekorować salsą po stronie czekoladowej i
likierem z
truskawkami po stronie waniliowej.Smacznego :)


