Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ciasto francuskie 300 gramów
truskawki 400 gramów
jajka 3 sztuk
cukier 100 gramów
mąka 80 gramów
laska wanilii 1 sztuk
mleko 0,5 litrów
ajerkoniak 60 gramów
truskawki 500 gramów
cukier puder 200 gramów
czekolada gorzka 0,5 sztuk
cukier puder według uznaniaWykonanie:Krem
waniliowy:
jajka utrzeć z
cukrem, dodać
mąkę. Zagotować
mleko z miąższem
wanilii oraz z rozkrojona
laską wanilii. Laskę wyjąć, a
mleko powolutku wlewać do masy jajecznej, mieszając, zagotować, ostudzić. Połączyć z
ajerkoniakiem.Ciasto rozmrozić, cienko rozwałkować (1 , 5-2mm) i bardzo gęsto po nakłuwać. Piec na złoty kolor w 200 stopniach, a pod koniec pieczenia w 180 stopniach, aby ciasto się wysuszyło. Pokroić je na blaciki o wymiarach 14 x 3 , 5 cm.Pasek
czekoladowy: w kąpieli
wodnej rozpuścić 1/4 połamanej
czekolady, a resztę
czekolady zetrzeć i dodać do płynnej i rozpuścić mieszając. Na kawałku folii narysować
czekolada wąski trójkąt lub pasek. Ostrożnie zwinąć folię w ten sposób, aby z paska
czekolady zrobiło się kółko. Gdy
czekolada zastygnie, usunąć
spod niej folię.Sos
truskawkowy: oczyszczone 500g
truskawek zmiksować z
cukrem pudrem.Na talerzykach umieścić po jednym blaciku z
ciasta francuskiego, obłożyć
truskawkami pokrojonymi w plasterki. Przykryć go drugim blacikiem, a na wierzch wycisnąć ze szprycy porcje kremu. Przykryć trzecim blacikiem, posypać
cukrem pudrem i udekorować paskiem z
czekolady. Obok każdego
ciastka wylać nieco sosu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: