ßßß Cookit - przepis na Tysiąc karteczek

Tysiąc karteczek

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ciasto francuskie 300 gramów
truskawki 400 gramów
jajka 3 sztuk
cukier 100 gramów
mąka 80 gramów
laska wanilii 1 sztuk
mleko 0,5 litrów
ajerkoniak 60 gramów
truskawki 500 gramów
cukier puder 200 gramów
czekolada gorzka 0,5 sztuk
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Krem waniliowy: jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę. Zagotować mleko z miąższem wanilii oraz z rozkrojona laską wanilii. Laskę wyjąć, a mleko powolutku wlewać do masy jajecznej, mieszając, zagotować, ostudzić. Połączyć z ajerkoniakiem.
Ciasto rozmrozić, cienko rozwałkować (1 , 5-2mm) i bardzo gęsto po nakłuwać. Piec na złoty kolor w 200 stopniach, a pod koniec pieczenia w 180 stopniach, aby ciasto się wysuszyło. Pokroić je na blaciki o wymiarach 14 x 3 , 5 cm.
Pasek czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuścić 1/4 połamanej czekolady, a resztę czekolady zetrzeć i dodać do płynnej i rozpuścić mieszając. Na kawałku folii narysować czekolada wąski trójkąt lub pasek. Ostrożnie zwinąć folię w ten sposób, aby z paska czekolady zrobiło się kółko. Gdy czekolada zastygnie, usunąć spod niej folię.
Sos truskawkowy: oczyszczone 500g truskawek zmiksować z cukrem pudrem.
Na talerzykach umieścić po jednym blaciku z ciasta francuskiego, obłożyć truskawkami pokrojonymi w plasterki. Przykryć go drugim blacikiem, a na wierzch wycisnąć ze szprycy porcje kremu. Przykryć trzecim blacikiem, posypać cukrem pudrem i udekorować paskiem z czekolady. Obok każdego ciastka wylać nieco sosu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Francuska
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9120/Tysiac-karteczek