ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegociasto francuskie 300 gramówtruskawki 400 gramówjajka 3 sztukcukier 100 gramówmąka 80 gramówlaska wanilii 1 sztukmleko 0,5 litrówajerkoniak 60 gramówtruskawki 500 gramówcukier puder 200 gramówczekolada gorzka 0,5 sztukcukier puder według uznaniaWykonanie:Krem waniliowy: jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę. Zagotować mleko z miąższem wanilii oraz z rozkrojona laską wanilii. Laskę wyjąć, a mleko powolutku wlewać do masy jajecznej, mieszając, zagotować, ostudzić. Połączyć z ajerkoniakiem.Ciasto rozmrozić, cienko rozwałkować (1 , 5-2mm) i bardzo gęsto po nakłuwać. Piec na złoty kolor w 200 stopniach, a pod koniec pieczenia w 180 stopniach, aby ciasto się wysuszyło. Pokroić je na blaciki o wymiarach 14 x 3 , 5 cm.Pasek czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuścić 1/4 połamanej czekolady, a resztę czekolady zetrzeć i dodać do płynnej i rozpuścić mieszając. Na kawałku folii narysować czekolada wąski trójkąt lub pasek. Ostrożnie zwinąć folię w ten sposób, aby z paska czekolady zrobiło się kółko. Gdy czekolada zastygnie, usunąć spod niej folię.Sos truskawkowy: oczyszczone 500g truskawek zmiksować z cukrem pudrem.Na talerzykach umieścić po jednym blaciku z ciasta francuskiego, obłożyć truskawkami pokrojonymi w plasterki. Przykryć go drugim blacikiem, a na wierzch wycisnąć ze szprycy porcje kremu. Przykryć trzecim blacikiem, posypać cukrem pudrem i udekorować paskiem z czekolady. Obok każdego ciastka wylać nieco sosu.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: