Wykonanie
Racuszki są świetną potrawą jeśli nie mamy dużo czasu na gotowanie. Robi się je szybko i można wykorzystać sezonowe
owoce. Tym razem podaje przepis na racuchy z
truskawkami. Może nie wyglądają zbyt rewelacyjnie, ale są naprawdę pyszne.Składniki:2 szklanki
mąki1,5 szklanki
mleka1
jajkotruskawkicukierWykonanie:
Truskawki opłukać, osuszyć i oczyścić z szypułek.
Mąkę przesiać przez sito, dodać
mleko,
jajko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto, np mikserem.Dodać
cukier i wymieszać (ilość
cukru zależy od własnych upodobań, ja
daje 1 płaską łyżkę, jeżeli
owoce są bardzo kwaśne to posypuje
cukrem już upieczone racuszki).Dodać
truskawki (ilość
owoców też zależy od własnych upodobań. Ja
daje dużo
owoców dodając je partiami do ciasta w takiej ilości by ciasto oklejało
owoce) i delikatnie wymieszać.Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor.Podawać same, posypane
cukrem lub polane zmiksowanymi
truskawkami.