Wykonanie
Przepis miał się pojawić wczoraj ale z powodu przeprowadzki nie mam czasu NANIC! Nawet na sen:( Pudeł w mieszkaniu przybywa ku uciesze Futrzaka, my z M. jednak mamy coraz mniej miejsca na poruszanie się i załamujemy ręce...Gdzie nie zajrzymy, tam jeszcze coś do spakowania się znajdzie. Obłęd! A w czwartek
będę musiała to wszystko wypakować z powrotem. Na samą myśl robi mi się słabo. Aby jednak dodać temu wszystkiemu nieco "
słodyczy", podzielę się z
Wami pysznym deserem w postaci kremu
rabarbarowego z
wanilią, podanego w krychych spodkach i polanego gorącym sosem
truskawkowo-
rabarbarowym.Ps. Przyznaję bez bicia, że zaczynam lubić
rabarbar! Tak tak, nawet M. był zdziwiony, ale może moje
kubki smakowe musiały zwyczajnie "dorosnąć" do tego smaku. Nie wiem. Tak czy siak, krem mi smakował. Nawet bardzo smakował i mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu:)






Składniki na kruche ciasto:250 g
mąki125 zimnego
masła20g
cukru pudru1
jajkodwie łyżki
mlekaSkładniki kremu: na 10 sztuk250 g
sera mascarponedwie duże łodygi dojrzałego
rabarbarulaska wanilii3 łyżki
cukruSkładniki sosu:szklanka
truskawek1/2 łodygi
rabarbaru2 łyżki
cukruPrzygotowanie ciasta:Przesiejcie
mąkę na blat i dodajcie przesiany
cukier puder oraz pokrojone na małe kawałki
masło. Samymi palcami lub przy pomocy noża połączcie
mąkę z
masłem tak, aby powstały maleńkie granulki.Stopniowo dodawajcie roztrzepane z
mlekiem jajko i delikatnie łączcie, aż powstanie kula ciasta. Podsypcie blat
mąką i wyrabiajcie ciasto, jednak niezbyt długo aby nie zrobiło się rozciągliwe i gliniaste. Ma być przecież kruche i sypkie.Oprószcie otrzymaną kulę ciasta
mąką, lekko ją spłaszczcie, zawińcie w folię spożywczą po czym włóżcie do lodówki na 30 minut.Nastawcie piekarnik na 190 stopni. W yjmijcie ciasto z lodówki i cienko rozwałkujcie. Wytnijcie z cista kółka o średnicy większej niż foremki, w których będą pieczone. Tak przygotowanymi kółkami wyłóżcie nasmarowane
masłem i oprószone
mąką foremki. Żeby ciasto nie urosło podczas pieczenia, do każdej foremki nasypcie na ciasto trochę
ryżu i pieczcie aż się ładnie zarumieni. Wyjmijcie i odstawcie do ostygnięcia.Przygotowanie kremu:Do rondla włóżcie umyty i pokrojony na małe kawałki
rabarbar. Dodajcie
cukier oraz pestki z przekrojonej wzdłuż
wanilii i na małym ogniu podgrzewajcie aż
rabarbar puści sok i zmięknie a cała kuchnia będzie pachniała
wanilią:)Przetrzyjcie całość przez sitko, żeby pozbyć się ewentualnych włókiem i żeby uzyskać gładką jednolitą masę.Dodajcie do przetartego
rabarbaru mascarpone i dokładnie wymieszajcie. Następnie wstawcie krem do lodówki, żeby stężał.Przygotowanie sosu:
Truskawki i umyty
rabarbar pokrójcie na cienkie plasterki. Przełóżcie na patelnię i zasypcie
cukrem. Wstawcie na mały gaz i duście aż
owoce puszczą sok i się podgrzeją. Delikatnie mieszajcie aby nie straciły swojego kształtu. Jak sok zacznie gęstnieć wyłączcie gaz.Do każdej "kruchej" foremki:) nałóżcie trochę kremu i polejcie gorącym sosem z
owocami. Podawajcie od razu!




