Wykonanie

Dzisiejszy wpis bierze udział w konkursie na potrawę inspirowaną nowym smakiem Nestea Zimowa
Śliwka . Danie zaplanowane od podstaw, idealnie wpasowuje się swym smakiem w klimat i smak nowej Nestea. Pierwszą myślą była
kaczka... delikatnie słodka za sprawą
miodu i
śliwek.... dokładnie tak samo zimowa w smaku jak Nestea... Cudownie pyszna.... Polecam Wam szczerze :)Składniki:2 piersi
kaczki bez kości (ok. 400g)5-6 dużych
suszonych borowikówBorowiki zalać 1/2 szklanki wrzątku. Gotować ok 5 minut a następnie zdjąć z ognia, przykryć i zostawić w tej zalewie na noc.Składniki na marynatę:2 ząbki
czosnku przeciśnięte1 łyżeczka
majeranku2
goździki2 kulki jałowca2 łyżeczki wyciśniętego soku z
pomarańczy100ml
wina czerwonego półwytrawnego2 płaskie łyżeczki
powideł śliwkowychszczypta
przyprawy do piernika
sól,
pieprz2 łyżki "zalewy grzybowej"Piersi
kaczki dokładnie umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty bardzo dokładnie wymieszać. Piersi zalać dokładnie marynatą i odstawić w niej na 24 godziny do lodówki (powinny być w niej zanurzone).Składniki na sos:
borowiki z zalewą (większe przekroić na pół)2-3 łyżki
masła1 średnia
cebula2 ząbki
czosnkuok 1 szkl rosołu z
kaczki lub innego
drobiowego bulionu1/2 łyżki
miodu1 łyżeczka
koncentratu pomidorowegook 1/3 szkl
czerwonego wina półwytrawnegoszczypta
cynamonu7-8 suszonych
śliweknatka koperku do dekoracji
Kaczkę wyjąć z marynaty. Ponacinać skórkę w kratkę tak by ułatwić wytopienie tłuszczu. Podsmażyć ją na rozgrzanym
maśle z dwóch stron. Zdjąć z ognia.
Cebulę pokroić w kosteczkę lub piórka i podsmażyć na
maśle. Dodać
czosnek i
grzyby i smażyć jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia.Do rondelka wlać rosół, dodać
cebulę z
czosnkiem, przecier,
cynamon,
wino i
miód.Włożyć
kaczkę (powinna być mniej więcej do 2/3 zanurzona) i dusić pod przykryciem ok 40 minut do miękkości (w razie potrzeby podlewać rosołem lub
wodą). Zdjąć pokrywkę i odparować do uzyskania konsystencji sosu. Na koniec dodać
śliwki i chwilę pogotować. Doprawić. Podawać udekorowane
zielonym koperkiem. Smacznego :)


