Wykonanie

Ostatnio dostałam kawałek
schabu,który postanowiłam zrobić inaczej niż w postaci kotletów
schabowych. Ponieważ akurat miałam
świeże śliwki węgierki, powidła i czerwone
półwytrawne wino (choć bardziej nadaje się wytrawne), zdecydowałam się wykorzystać je do upieczenia
mięsa.
Schab wyszedł świetnie.Do tak przyrządzonego
schabu można również wykorzystać
suszone śliwki, wcześniej namoczone co najmniej pół godziny w
winie.Składniki:
schabśliwki węgierki lub suszone1 szklanka
czerwonego winapowidła śliwkowesólpieprz3
goździkiszczypta
cynamonuWykonanie:
Schab przekroić wzdłuż na wysokości ⅓
mięsa, rozłożyć go a następnie wykonać jeszcze jedno nacięcie żeby powstał długi cienki kawałek.
Mięso posolić i popieprzyć a następnie posmarować powidłami. Na powidła ułożyć
śliwki i zwinąć
mięso jak roladę jak najciaśniej.
Mięso związać.Na patelni lub w naczyniu w którym będziemy piec
schab rozgrzać
olej a następnie obsmażyć
mięso ze wszystkich stron.Do
mięsa dodać
wino i kilka
śliwek oraz
goździki i
cynamon i doprowadzić do wrzenia.Naczynie z
mięsem przykryć folią lub pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 o C. Piec przez około 1 godzinę.Z upieczonego
schabu ściągnąć sznurki i pokroić w plastry. Można polać go sosem bezpośrednio po upieczeniu lub sos przetrzeć przez sito i trochę go zredukować.
