ßßß Cookit - przepis na schab ze śliwką

schab ze śliwką

nazwa

Składniki

Wykonanie

Przepis ten jest bardzo prosty. Dostałam go od mojej mamy. Cały sekret tkwi w rękawie do pieczenia. Schab jest wtedy soczysty i idealnie upieczony.
Składniki:
około 1 kg schabu bez kości
10 śliwek suszonych
sól, pieprz
rękaw do pieczenia
Schab w jednym kawałku należy umyć. Ostrym nożem wydrążyć dziurę na wylot przez środek schabu. Dziurę nadziać suszonymi śliwkami. Opruszyć mięso solą i pieprzem.
Całość zapakować w rękaw do pieczenia, zamknąć z obu stron specjalnymi zaciskami lub nitką. Tak przygotowany pakunek włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
Na początku zamknięty schab pieczemy przez godzinę. Po tym czasie przecinamy rękaw (otwieramy pakunek) aby mięso się zarumieniło. Pieczemy kolejne 30 minut. W tym momencie schab jest gotowy.
Można jeść na zimno i ciepło. Idealne na zimno jako wędlina lub na ciepło z sosem pieczeniowym i ziemniakami.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2012/11/schab-ze-sliwka_9676.html