ßßß
1 kg schabu bez kościokoło 20 sztuk suszonych śliwek1,5 łyżki miodusól, pieprzSchab umyć, osuszyć, na środku mięska ostrym długim nożem zrobić nacięcie na około 2 - 3 cm, wszystko zależy od szerokości schabu, nie nacinać do końca, na końcu zostawić sobie ze 2 cm nierozciętego mięska (będzie na łatwiej faszerować).Do powstałej podłużnej kieszeni upychać śliwki, można pomagać sobie trzonkiem drewnianej łyżki.Kiedy schab już jest nafaszerowany śliwkami, nacieramy go cieniutką warstwą miodu, obficie posypujemy solą, a potem pieprzem, zawijamy go ściśle w folię aluminiową i wstawiamy na parę godzin (optymalnie na 12) do lodówki.
Po tym czasie piekarnik nastawiamy na 200 stopni, schab układamy w naczyniu żaroodpornym do którego na dno, wlewamy zimną wodę na około 4 cm wysokości. Wsadzamy do piekarnika, pieczemy około 50 minut w 200 stopniach, następnie przecinamy folię z góry i pieczemy jeszcze przez około 20 minut w 190 stopniach, żeby schabik sobie "doszedł" i się przyrumienił.Kroimy na plasterki po schłodzeniu.