Wykonanie
Klasyczne
mięsko, z mojego przepisu wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne :)
1 kg
schabu bez kościokoło 20 sztuk suszonych
śliwek1,5 łyżki
miodusól,
pieprzSchab umyć, osuszyć, na środku
mięska ostrym długim nożem zrobić nacięcie na około 2 - 3 cm, wszystko zależy od szerokości
schabu, nie nacinać do końca, na końcu zostawić sobie ze 2 cm nierozciętego
mięska (będzie na łatwiej faszerować).Do powstałej podłużnej kieszeni upychać
śliwki, można pomagać sobie trzonkiem drewnianej łyżki.Kiedy
schab już jest nafaszerowany
śliwkami, nacieramy go cieniutką warstwą
miodu, obficie posypujemy
solą, a
potem pieprzem, zawijamy go ściśle w folię aluminiową i wstawiamy na parę godzin (optymalnie na 12) do lodówki.
Po tym czasie piekarnik nastawiamy na 200 stopni,
schab układamy w naczyniu żaroodpornym do którego na dno, wlewamy zimną
wodę na około 4 cm wysokości. Wsadzamy do piekarnika, pieczemy około 50 minut w 200 stopniach, następnie przecinamy folię z góry i pieczemy jeszcze przez około 20 minut w 190 stopniach, żeby schabik sobie "doszedł" i się przyrumienił.Kroimy na plasterki po schłodzeniu.