Wykonanie
W mojej kuchni tak już jest, że niektóre pomysły pojawiają się znikąd i niespodziewanie.Byliśmy wczoraj na spływie kajakowym rzeką Nysą. Gdyby nie liczyć poparzenia
słonecznego, które sobie zafundowaliśmy był to bardzo fajny dzień. Tęsknię za spływami. Swego czasu w każde wakacje w ten sposób spędzaliśmy urlop. Rzeka,
kajaki, słońce. Gdzieś tam w głowie, tli się pomysł aby we wrześniu pojechać na kilka dni do zaprzyjaźnionego sołtysa, nad Czarną Hańczę. Mam nadzieję, że się uda.Gdy tak sobie leniwie płynęliśmy pojawił się temat gotowania. A jakby inaczej?Zrób
schab ze
śliwką. Zawsze Ci dobry wychodzi. - Znośny jak zwykle wie jak mnie namówić :)Ale chcesz zjeść na zimno czy na ciepło?Jak zrobisz, będzie dobrze.
Schab ze śliwką? OK, ale może pokombinuję i zrobię
sos śliwkowy do pieczeni ze schabu? Skończyło się tak, że zrobiłam i
schab ze
śliwką, który będzie można wykorzystać do kanapek i sos, który świetnie się komponuje z pieczonym mięsiwem a i sam jest obłędnie dobry. Musieliśmy się powstrzymywać aby nie wyjeść go zanim przyjdzie
pora obiadowa.Przepis jest dziecinnie łatwy.
Składniki:garść suszonych
śliwek0,5 l
bulionusólpieprzW rondelku dusimy
śliwki w
bulionie aż zmiękną. Doprawiamy i zostawiamy na malutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Podałam go do
schabu ale równie dobrze smakowałby z
kaczką lub
żeberkami.