ßßß Cookit - przepis na Schab z morelą

Schab z morelą

nazwa

Wykonanie

Oto schab, który my zazwyczaj jadamy jako wędlinę, ale na ciepło może też stać się drugim daniem. Schabik można nadziać morelami lub śliwkami, lub jeśli ktoś chce jednym i drugim.
Składniki:
ok. 80 dag schabu bez kości
kilkanaście suszonych moreli lub śliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
Schab myjemy i osuszamy, pozbawiamy go białych części. Owoce płuczemy i osuszamy. Osuszony schab nacieramy dokładnie solą i pieprzem. Przez środek mięsa przy pomocy długiego noża robimy otwór przez cały kawałek schabu. W środek wkładamy ciasno owoce, zostawiając nieco miejsca przy brzegach (mięso się skurczy, więc musimy zostawić końcówkę bez nadziania, żeby owoce nie wypadły). Nadziane mięso zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/11/Schab-z-morela.html