Wykonanie
Oto
schab, który my zazwyczaj jadamy jako
wędlinę, ale na ciepło może też stać się drugim daniem. Schabik można nadziać
morelami lub
śliwkami, lub jeśli ktoś chce jednym i drugim.
Składniki:ok. 80 dag
schabu bez kościkilkanaście
suszonych moreli lub
śliweksól,
pieprzWykonanie:
Schab myjemy i osuszamy, pozbawiamy go białych części.
Owoce płuczemy i osuszamy. Osuszony
schab nacieramy dokładnie
solą i
pieprzem. Przez środek
mięsa przy pomocy długiego noża robimy otwór przez cały kawałek
schabu. W środek wkładamy ciasno
owoce, zostawiając nieco miejsca przy brzegach (
mięso się skurczy, więc musimy zostawić końcówkę bez nadziania, żeby
owoce nie wypadły). Nadziane
mięso zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.