Wykonanie
Dekoracyjnie i bardzo smacznie podane
mięso. Najlepiej na zimno, do
pieczywa. Bardzo proste do wykonania, polecam :)



1 kg
schabu bez kości150 gramów suszonych
śliwek100 gramów
moreli suszonychsólpomada miodowa:2 łyżki
oleju2 łyżki
miodu1 łyżeczka
sosu sojowego ciemnego2 - 3 szczypty mielonego
pieprzu (optymalnie białego)
Schab dokładnie umyć, osuszyć.
Ostrym nożem naciąć go wzdłuż na głębokość około 1,5 cm w pięciu rzędach.Posolić dokładnie i dość obficie (również w bruzdach).


Następnie wycięcia wypełnić
śliwkami i
morelami, naprzemiennie - rządek
śliwek,
potem rządek
moreli itd.
Morele z racji swej wielkości będą zagłębione w 3/4,
śliwki praktycznie całe.
Schab zawinąć ściśle w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie przygotować pomadę,
miód,
olej,
sos sojowy i
pieprz wymieszać dokładnie w miseczce, odstawić na 15 minut.

Następnie obficie posmarować
mięso.


Związać bawełnianym sznureczkiem dość ściśle tak, by
mięso zachowało swój kształt.


UWAGA: Nić ma przechodzić na owocach, a nie pomiędzy nimi. Zapobiegnie to "rozlewaniu się"
mięsa na boki.Posmarowany
schab zawinąć w folię aluminiową.Włożyć do szerokiego naczynia żaroodpornego, na którego dnie będzie
woda.Piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni, rozchylić folię z góry i piec jeszcze około 20 minut by
mięso z wierzchu lekko się przypiekło.Kiedy
schab całkiem ostygnie dopiero wtedy odwijamy sznurek, gotowe.
