Wykonanie
Przepis na ten
schab odkryłam na blogu Ewy Z
cukrem pudrem . Przymierzałam się do niego bardzo długo. W końcu nastąpiła ta chwila i pięknie wyglądające danie zagościło na moim
stole. Ponieważ był to okres świąteczny wiec postanowiłam wykorzystać go na dwa sposoby. W galarecie oraz jako danie obiadowe.


SKŁADNIKIU mnie duża porcja2 kg
schabu bez kości200 gramów suszonych
śliwek200 gramów
moreli suszonychsólPomada miodowa:3 łyżki
oleju3 łyżki
miodu2 łyżeczki
sosu sojowego ciemnegoodrobina
pieprzuWYKONANIE
Mięso dobrze myjemy i nożem nacinamy go wzdłuż na głębokość około 1,5 cm w pięciu rzędach. dokładnie solimy.

Wycięcia napełniamy
suszonymi owocami. W każdym rzędzie inne
owoce.

Następnie
schab owijamy w folie i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Pomadę przygotowujemy łącząc wszystkie składniki i smarujemy pędzelkiem, dokładnie cały
schab.Całość owijamy nicią kuchenną. zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym wypełnionym na dnie
wodą.Jeśli chodzi o temperaturę to zależy to pewnie od piekarnika. Ja piekłam 60 min w 200 stopniach,a następnie 30 min. odkryte w 180 stopniach.
Schab całkowicie ostudzamy i wtedy wyjmujemy sznurki.Podajemy jako danie obiadowe

Ewentualnie jako przystawka w galarecie.

SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.