Wykonanie
Coś na stół świąteczny. Uwielbiam
schab . Jest to kawałek
mięsa chudego z którym można tysiące kombinacji robić . Ten przepis to kawałek mojej świątecznej tradycji.
Składniki2 kg
schabu½ kg
mięsa mielonego2 łyżki
soli1 łyżeczka
soli peklowej1 łyżka
pieprzu mielonegogarść
śliwek suszonychsznurek bawełnianyWykonanie- Zmieszać
sole z
pieprzem. Łyżeczkę przypraw wsypać do
mięsa mielonego dobrze wymieszaćOdstawić do lodówki na dobę.- Do przegotowanej letniej
wody wsypać 1 łyżeczkę mieszanki
solnej, wymieszać do rozpuszczenia .-
Schab rozkroić w z dłuż (ok 1 ½ cm szerokości) tak aby po rozłożeniu był kwadratowy płatOprószyć mieszanką
solną i wstrzyknąć raz koło razu przygotowany roztwór
solny. Odstawićdo lodówki na dobę.-
Śliwki pokroić drobno , wymieszać z
mielonym mięsem. Płat
schabu rozłożyć,
mięso mielonewyłożyć , równo rozprowadzić.- Ostrożnie zwinąć i co 2-3 cm obwiązać sznurkiem.- Obsmażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.Jeśli wędzimy to
schab osuszyć i odstawić na kilka godzin. Następnie uwędzić.- W dużym garnku zagotować
wodę , posolić , włożyć
schab , z mniejszyć ogieńParzyć ok 2 godzin.- Wyjąc
schab , koniecznie ciepły przykryć deską i obciążyć.Tak pozostawić do wystygnięcia.