ßßß Cookit - przepis na Schab faszerowany

Schab faszerowany

nazwa

Wykonanie

Coś na stół świąteczny. Uwielbiam schab . Jest to kawałek mięsa chudego z którym można tysiące kombinacji robić . Ten przepis to kawałek mojej świątecznej tradycji.
Składniki
2 kg schabu
½ kg mięsa mielonego
2 łyżki soli
1 łyżeczka soli peklowej
1 łyżka pieprzu mielonego
garść śliwek suszonych
sznurek bawełniany
Wykonanie
- Zmieszać sole z pieprzem. Łyżeczkę przypraw wsypać do mięsa mielonego dobrze wymieszać
Odstawić do lodówki na dobę.
- Do przegotowanej letniej wody wsypać 1 łyżeczkę mieszanki solnej, wymieszać do rozpuszczenia .
- Schab rozkroić w z dłuż (ok 1 ½ cm szerokości) tak aby po rozłożeniu był kwadratowy płat
Oprószyć mieszanką solną i wstrzyknąć raz koło razu przygotowany roztwór solny. Odstawić
do lodówki na dobę.
- Śliwki pokroić drobno , wymieszać z mielonym mięsem. Płat schabu rozłożyć, mięso mielone
wyłożyć , równo rozprowadzić.
- Ostrożnie zwinąć i co 2-3 cm obwiązać sznurkiem.
- Obsmażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Jeśli wędzimy to schab osuszyć i odstawić na kilka godzin. Następnie uwędzić.
- W dużym garnku zagotować wodę , posolić , włożyć schab , z mniejszyć ogień
Parzyć ok 2 godzin.
- Wyjąc schab , koniecznie ciepły przykryć deską i obciążyć.
Tak pozostawić do wystygnięcia.
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2014/04/schab-faszerowany.html