ßßß
Składniki2 kg schabu½ kg mięsa mielonego2 łyżki soli1 łyżeczka soli peklowej1 łyżka pieprzu mielonegogarść śliwek suszonychsznurek bawełnianyWykonanie- Zmieszać sole z pieprzem. Łyżeczkę przypraw wsypać do mięsa mielonego dobrze wymieszaćOdstawić do lodówki na dobę.- Do przegotowanej letniej wody wsypać 1 łyżeczkę mieszanki solnej, wymieszać do rozpuszczenia .- Schab rozkroić w z dłuż (ok 1 ½ cm szerokości) tak aby po rozłożeniu był kwadratowy płatOprószyć mieszanką solną i wstrzyknąć raz koło razu przygotowany roztwór solny. Odstawićdo lodówki na dobę.- Śliwki pokroić drobno , wymieszać z mielonym mięsem. Płat schabu rozłożyć, mięso mielonewyłożyć , równo rozprowadzić.- Ostrożnie zwinąć i co 2-3 cm obwiązać sznurkiem.- Obsmażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.Jeśli wędzimy to schab osuszyć i odstawić na kilka godzin. Następnie uwędzić.- W dużym garnku zagotować wodę , posolić , włożyć schab , z mniejszyć ogieńParzyć ok 2 godzin.- Wyjąc schab , koniecznie ciepły przykryć deską i obciążyć.Tak pozostawić do wystygnięcia.