Wykonanie
Kiedyś już chyba Wam
pisałam, że w moim rodzinnym domu nie było zwyczaju jedzenia barszczu czerwonego, uszek czy pierogów na Wigilię. U nas zawsze jest barszcz biały z
grzybami. W tym roku postanowiłam jednak powiększyć zestaw dań wigilijnych właśnie o pieczone pierogi z
kapustą i
grzybami - i wiecie co? Jestem pewna, że od dzisiaj już na stałe wejdą do naszego menu. Pierogi wyszły fenomenalne! Cudownie kruche, delikatne ciasto swój lekko żółty kolor zawdzięcza olejowi kukurydzianemu. Farsz natomiast wzbogaciłam o
olej z pestek dyni. To moje ostatnie odkrycie i zakochałam się w jego smaku bez pamięci. Farsz dzięki niemu baaardzo zyskał. Jeśli jeszcze nie macie przepisu na wigilijne pierogi to bardzo, ale to bardzo Wam polecam!!!!Składniki na ciasto:3 szkl
mąki pszennej (ok. 400g)100g
masła100g
smalcu lub
margaryny3 łyżki kwaśnej
śmietany 12-18%2 łyżki lodowatej
wodyszczypta
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko1
żółtko1 łyżka
oleju kukurydzianego (użyłam Basso - klik)ponadto:
kminek do posypania
jajko roztrzepane do posmarowaniaWszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Na koniec dodać
olej kukurydziany (nada ciastu sprężystości i poprawi kolor). Ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 2 godz.Składniki na farsz:20g
suszonych grzybów450g
kiszonej kapusty (najlepiej domowej - klik)1 duża
cebula1
żółtkosól (użyłam Paddi Tartufi - klik)
pieprz2-3 łyżki
oleju sojowego (użyłam Basso - klik)25ml
oleju z pestek dyni (użyłam Fandler - klik)
Grzyby zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie (w razie konieczności dolać).
Grzyby pokroić w kosteczkę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć ją krótko na
oleju sojowym.
Kapustę pokroić i wrzucić do garnka, dodać
grzyby razem z
wodą w której się gotowały i
cebulkę. Całość podlać odrobiną
wody, przykryć i gotować do miękkości. Gdy zmięknie zdjąć z ognia, dodać
żółtko (
jajko ma być wyparzone i umyte) i energicznie wymieszać. Na koniec wlać
olej z pestek dyni (
olej ten ma fenomenalny smak i zapach i sprawi że nadzienie będzie wyjątkowo pyszne). Na koniec całość doprawić
solą i
pieprzem. Wystudzić.Ciasto wyjąć z lodówki i przełożyć na stolnicę. Rozwałkować dość cienko na grubość ok 2-3mm. Wycinać kółka o średnicy 8cm, nakładać łyżeczką farsz i sklejać pierogi. Powinno nam ich wyjść ok 35 szt. Wszystkie je układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut w temp 190 stopni na złoto. Podawać z barszczem czerwonym. Smacznego :)