Klopsy lub inaczej pulpety pojawiały się już kilkakrotnie na blogu. Były już w sosie pomidorowym (klik) lub chrzanowym (klik).Dzisiaj postanowiłam skorzystać z przepisu Anne Wilson z książeczki "Potrawy z mięsa mielonego" i zrobiłam je w sosie koperkowym na bazie białego wina. Koperek z powodzeniem można zastąpić również pietruszką - zyskamy wtedy jeszcze inny smak. Szybko i smacznie - polecam :)Składniki:500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub cielęcego1 roztrzepane jajko1/4 szkl (3 łyżki) posiekanego szczypiorku2 przeciśnięte ząbki czosnku1 kajzerka namoczona w mleku i odciśniętasól, pieprz2 duże czerwone cebule2 łyżki oleju250ml rosołu250ml białego wina250ml kwaśnej śmietany 18%1/4 szkl (3 łyżki) koperkuMięso, czosnek, jajko, bułkę i szczypiorek dokładnie wyrobić. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować klopsiki. Wrzucić je na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Zdjąć z ognia. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojone w ósemki czerwone cebule (mogą być też pokrojone w piórka) i podsmażyć. Dolać rosół i białe wino. Gotować bez przykrycia do momentu zredukowania płynu o połowę. Dodać kwaśna śmietanę, klopsiki i gotować kolejne 10 minut. Na koniec dodać koperek i doprawić. Podawać z ulubionymi dodatkami, z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Smacznego :)