ßßß Cookit - przepis na Klopsiki w sosie śmietanowo-koperkowym na białym winie

Klopsiki w sosie śmietanowo-koperkowym na białym winie

nazwa

Wykonanie

Klopsy lub inaczej pulpety pojawiały się już kilkakrotnie na blogu. Były już w sosie pomidorowym (klik) lub chrzanowym (klik).
Dzisiaj postanowiłam skorzystać z przepisu Anne Wilson z książeczki "Potrawy z mięsa mielonego" i zrobiłam je w sosie koperkowym na bazie białego wina. Koperek z powodzeniem można zastąpić również pietruszką - zyskamy wtedy jeszcze inny smak. Szybko i smacznie - polecam :)
Składniki:
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub cielęcego
1 roztrzepane jajko
1/4 szkl (3 łyżki) posiekanego szczypiorku
2 przeciśnięte ząbki czosnku
1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
sól, pieprz
2 duże czerwone cebule
2 łyżki oleju
250ml rosołu
250ml białego wina
250ml kwaśnej śmietany 18%
1/4 szkl (3 łyżki) koperku
Mięso, czosnek, jajko, bułkę i szczypiorek dokładnie wyrobić. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować klopsiki. Wrzucić je na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Zdjąć z ognia. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojone w ósemki czerwone cebule (mogą być też pokrojone w piórka) i podsmażyć. Dolać rosół i białe wino. Gotować bez przykrycia do momentu zredukowania płynu o połowę. Dodać kwaśna śmietanę, klopsiki i gotować kolejne 10 minut. Na koniec dodać koperek i doprawić. Podawać z ulubionymi dodatkami, z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/11/klopsiki-w-sosie-smietanowo-koperkowym.html