Wykonanie

Kolejny do kolekcji pysznych serników. Kocham ten kolor :) Cudowny, kremowy, jesienny. A jeśli dodamy do tego fantastyczne chrupiące prażone
pestki dyni z
cynamonem to już nie można chcieć więcej. Przepis znaleziony na blogu Bee swee t z moimi zmianami. Polecam baaardzo :)Składniki na spód:1 szkl
mąki pszennej1/4 szkl
cukru trzcinowegoszczypta
soli1/4 szkl posiekanych
orzechów,
migdałów lub pestek dyni1/4 łyżeczki mielonego
imbiru110g
masła1 łyżka zimnej
wodyWszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić. Tortownicę (20-22cm) wyłożyć papierem do pieczenia a boki natłuścić.
Ciastem wyłożyć spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni na złoto.Składniki na masę
serową:250g puree z dyni (klik)1/2 szkl
śmietany kremówki 36%550g
sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub
sera sernikowego (można też pomieszać różne
serki np.
mascarpone i philadelphia)1/2 szkl
cukru1/2 szkl
cukru trzcinowego4 duże
jajka1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/4 łyżeczki
soliWszystkie składniki zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 75 minut w temp. 150 stopni. Sernik będzie bardziej kremowy jeśli upieczemy go w kąpieli
wodnej (tortownicę umieszczamy w blaszce wypełnionej wrzątkiem. Warunkiem jest tylko, by tortownica była szczelna i dobrze zabezpieczona folią aluminiową.Upieczony sernik wystudzić a następnie wstawić na noc do lodówki.Składniki na warstwę
śmietanową:300ml
śmietany kremówki 36%ok 1/2-1 łyżka
cukru pudruŚmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając
cukier. Workiem dekoratorskim z tylką 1M udekorować wierzch. Przed samym podaniem posypać prażonymi
pestkami dyni.Składniki na prażone
pestki dyni:1/2 szkl pestek dyni1 małe
białkoszczypta
soli2 łyżki
cukru1/4 łyżeczki
cynamonuBiałko lekko ubić. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temp. 170 stopni

