Wykonanie
Czy może być coś lepszego niż chwila z churros, gorącą
czekoladą i interesującą książką? A jak Wy dzisiaj odpoczywacie?Churros to popularna w Hiszpanii
śniadaniowa przekąska podawana zazwyczaj z gorącą
czekoladą o lekko budyniowatej konsystencji. Churros przygotowywane jest z
mąki pszennej,
cukru i
oleju, smażone na głębokim tłuszczu. Sprzedaje się je w sklepach zwanych churreriami. Można je spotkać z różnymi dodatkami np: posypywane
cukrem pudrem bądź kryształem lub maczane w gorącej
czekoladzie. My wybrałyśmy właśnie wersję z
czekoladą. Pomimo iż nasze churros ze ze względu na niezbyt profesjonalny rękaw cukierniczy nie mają charakterystycznego przekroju w kształcie gwiazdy to smakują wyśmienicie, przypominając mi smakiem te jedzone podczas świątecznego kiermaszu we Francji, czy też w jednej z knajpek w
słonecznej Barcelonie. Zapraszamy do wypróbowania!

Składniki:-225 ml
wody-100 g
masła-2 łyżki
cukru trzcinowego-szczypta
soli-1/2 litra
oleju rzepakowego-225 g
mąki pszennej-1 łyżeczka
cynamonu-1 łyżka
cukru z prawdziwej
wanilii-2
jajka średniej wielkościSposób przygotowania:1. Gotujemy
wodę z
masłem,
cukrem,
solą, do czasu aż
masło się roztopi.2. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy:
mąkę,
cukier waniliowy oraz
cynamon. Energicznie ubijamy.3. Gdy masa trochę ostygnie dodajemy dwa
jajka i znowu energicznie ubijamy. (Jakby masa była zbyt rzadka dodajcie odrobinę
mąki. Generalnie powinna
mieć konsystencję podobną do ciasta na polskie pączki.)4. Do garnka, wypełnionego w 1/3 rozgrzanym
olejem, wyciskamy nasze churros za pomocą rękawa cukierniczego i przycinamy nożyczkami kuchennymi. Długość i kształt zależą od wielkości garnka i waszych preferencji.5. Smażymy przez ok. 5 minut. Churros mają być złote na wierzchu.5. Jeszcze ciepłe możecie obtoczyć w cukrze.Smacznego!Zapraszamy do polubienia naszego fanpage na facebooku. Oto link .Jeżeli
czekoladę też chcecie przygotować sami zapraszam do wypróbowania naszego przepisu na
czekoladę z
migdałami